Fostii piloti isi vor “pensiile nesimtite” inapoi. Este cazul unui fost pilot-instructor de zbor din Maramures care a venit astazi, 11 martie, la Avocatul Poporului pentru a cere sprijin in rezolvarea problemei sale. Barbatul considera ca i s-a facut o nedreptate in 2010, atunci cand pe vremea fostului premier, Emil Boc s-au redus pensiile mai multor categorii de persoane pe motiv ca sumele incasate lunar erau “nesimtite”.
O noua intalnire cu reprezentantii Avocatului Poporului a avut loc astazi, 11 martie, la Palatul Administrativ din Baia Mare. Printre maramuresenii care au venit sa-si ceara inapoi drepturile se numara si un fost pilot-instructor de zbor de la Aeroclubul Baia Mare. Nicu Serban este suparat pentru ca in 2010 i s-a taiat din pensia care ii fusese calculata initial. Decizia a fost luata pe vremea fostului premier Emil Boc, atunci cand s-a decis ca “pensiile nesimtite” incasate de fostii parlamentari, diplomati, piloti civili, functionari parlamentari si consilieri de conturi sa scada de zeci de ori.
Maramureseanul spune ca, de la un venit lunar de 14.000 de lei, a ajuns sa primeasca 2.100 de lei, motiv pentru care a inceput sa-si caute dreptatea prin instantele de judecata. Dupa ce a pierdut procesele din Romania, barbatul s-a adresat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Intre timp, Nicu Serban a venit sa ceara sprijin in rezolvarea problemei sale si de la Avocatul Poporului.
“Eu am zburat 25 de ani ca si instructor de zbor si au iesit zeci de pe elevi de pe mana noastra si de la Aeroclubul Baia Mare. Ni s-au taiat in 2010, la 1 septembrie, pensiile nesimtite, asa s-a dat si la televizor si in toate partile, prin urmare pilotii sunt nesimtiti. De ce? Pentru ca mor pe capete? Aici e materialul domnului Iovan (Adrian Iovan, fost pilot care a murit in accidentul aviatic din 2014 din Muntii Apuseni – n.r.) care a castigat si tot n-a fost pus in plata. Suntem vreo 800 in tara care mai supravietuim din cei care am iesit la pensie”, a punctat Nicu Serban.
Si alti cetateni au reclamat aspecte negative legate de stabilirea pensiilor. “Probleme cu falsurile in decizii de pensionare, falsuri in deciziile comisiei de handicap care a mintit pana si Avocatul Poporului. Le-a comunicat ca au rezolvat problema, dar nu au prezentat in intregime cum au rezolvat. Au facut rectificare cu gradul de handicap din copilarie dar au scris ca se va aplica doar din 5 mai 2012. Daca e din copilarie de ce se aplica doar de atunci?”, a declarat un alt reclamant, Traian Berinde
In audientele organizate astazi, 11 martie, de Avocatul Poporului s-au inscris zeci de persoane care au sperat ca dreptatea sa fie de partea lor si sa-si poata rezolva problemele.
“Pentru astazi avem prezentata o sesiune de audiente. Am inteles ca sunt mai mult de 20 de persoane inscrise si, in masura in care respectivele persoane ne vor sesiza incalcarea unui drept, vom intreprinde demersurile necesare pentru a remedia situatia existenta”, a declarat Camelia Reghini, consilier coordonator al Biroului Teritorial al Avocatului Poporului Cluj.
Institutia Avocatul Poporului este autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica si are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Printre atributiile Avocatului Poporului se numara solutionarea petitiilor, formularea unor puncte de vedere la Curtea Constitutionala. De asemenea, reprezentantii institutiei prezinta celor doua Camere ale Parlamentului, anual sau la cererea acestora, rapoarte ce pot contine recomandari privind modificarea legislatiei sau masuri de alta natura pentru ocrotirea drepturilor si libertatilor cetatenilor.
In plus, Avocatul Poporului „poate fi consultat de initiatorii proiectelor de legi si ordonante, care, prin continutul reglementarilor, privesc drepturile si libertatile cetatenilor, prevazute de Constitutia Romaniei, de pactele si celelalte tratate internationale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte”.
Sursa: Camelia Tocaci