Vezi VIDEO
Perioada de gratie la aplicarea taxei auto, prelungita printr-un nou act normativ pana pe data de 1 ianuarie 2013, ii determina pe numerosi maramureseni sa iasa in targ cu masinile vechi. Multi au calculat ca, odata cu noile biruri, vor fi fortati sa scada considerabil pretul autovehiculelor daca vor vrea sa le gaseasca un nou proprietar si, in consecinta, se grabesc sa faca tranzactiile pana la final de an.
In targul auto dinspre Satu Nou de Jos sunt sute de masini scoase la vanzare. Oferta e variata iar preturile sunt deja unele de criza, insa proprietarii spun ca, desi sunt foarte multi curiosi care se perinda prin zona, putini sunt cei care fac pana la urma o achizitie. Ei relateaza ca autoturismele care sar de 4.000 de euro aproape ca nici nu sunt bagate in seama, majoritatea vanand masini ieftine.
“Ne incurca si criza si taxa asta auto! Noi vrem acuma sa vindem cat mai repede masinile, dar pentru asta trebuie sa umblam la pret. Eu a trebuit, de exemplu, sa las 500 de euro din pret ca sa mi-o ia careva. Lumea acuma se uita dupa masinile mici sau cele cu consum redus – sa nu plateasca mult carburant si impozit. Astea sunt vremurile pe care le traim… Ce sa facem?”, a relatat, pentru eMaramures, unul dintre comerciantii prezenti la finele saptamanii in targul auto.
Maramuresenii care cauta “chilipiruri” in targul auto spun ca anuntul guvernantilor privind introducerea taxei auto de la 1 ianuarie ii avantajeaza, deoarece proprietarii de masini se grabesc sa intocmeasca actele de vanzare-cumparare pana in luna decembrie.
“Eu am masina, nu caut neaparat una acum, dar imi place sa vin si sa vad ce mai e de vanzare, care sunt preturile. Trebuie sa recunosc ca, la ce preturi am vazut la unele masini, e o perioada foarte buna pentru cumparare. Sunt preturi bune si chiar mici. Uitati, de exemplu, o masina din 2006, full, cu toate dotarile, e 6.200 de euro. Eu zic ca merita, da’ acuma fiecare cu bugetul si pretentile pe care le are”, a declarat un alt baimarean.
In privinta vechii taxe auto, mii de maramureseni au ajuns in instanta pentru recuperarea sumelor platite la finante. Seful Administratiei Financiare Baia Mare, Martin Cont, a aratat pentru eMaramures ca numai la nivelul municipiului resedinta de judet exista 1.140 de solicitari din partea persoanelor fizice, pentru restituirea banilor achitati, iar sumele totalizate trec de 5 milioane de lei.
Exista si posibilitatea de a primi inapoi de la stat diferente rezultate in urma recalcularii taxei auto care a fost platita, in Baia Mare fiind inregistrate pana acumn 230 de astfel de cazuri. Potrivit finantistilor, aceasta procedura e foarte simpla si se finalizeaza in maximum patru zile.
“Nu dureaza mai mult de trei-patru zile procedura de recalculare a dobanzilor si restituire a taxei. La persoane juridice am avut pana acum 76 de cereri, pentru suma 664.963 de lei. Depinde ce cale in conditiile legislative isi alege fiecare dintre cei care au platit. Daca considera ca rezulta o diferenta semnificativa intre taxa platita si taxa recalculata, pot depune o cerere la secretariatul nostru si se recalculeaza taxa. Daca aceasta diferenta nu este semnificativa si nu rezulta diferenta, calea este doar pe linia instantei de judecata”, a declarat Martin Cont.
Taxa auto care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2013 este cea pentru emisiile poluante si vizeaza autovehiculele aflate la prima transcriere a dreptului de proprietate in Romania, dar si masinile rulate, pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare.
Ea ar fi trebuit sa intre in vigoare in luna februarie a acestui an. Actul normativ e cel care reglementeaza si situatia romanilor care au achitat vechea taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate si care au posibilitatea de a recupera banii achitati, pentru a se incadra in noile norme.
FOTO: Targul auto din Baia Mare (c) eMM.ro
Sursa: Anca Popescu, Camelia Tocaci