Deteriorarea situatiei economice si financiare ar provoca un declin accelerat al preturilor la locuinte in Romania in urmatorii trei ani, potrivit scenariului pesimist elaborat de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) pentru testele de stres la care vor fi supuse in perioada urmatoare 124 de banci de importanta sistemica din Uniunea Europeana, se arata in datele publicate marti pe pagina de Internet a EBA.
Potrivit scenariului de baza al EBA, care foloseste estimarile Comisiei Europene, Produsul Intern Brut al Romaniei ar urma sa inregistreze o crestere de 2,3% in acest an, urmata de un avans de 2,5% in 2015 si unul de 2,3% in 2016. De asemenea, rata somajului ar urma sa ramana stabila in apropierea cifrei de 7,2% pana in 2016 in timp ce preturile pe piata imobiliara rezidentiala ar urma sa creasca treptat cu 1,1% in acest an, cu 3,0% in 2015 si cu 5,0% in 2016.
In schimb, potrivit scenariului pesimist al EBA, economia romaneasca ar urma sa inregistreze trei ani de recesiune (minus 1,4% in 2014, minus 1,8% in 2015 si minus 0,7% in 2016), cumulata cu o crestere treptata a ratei somajului de la 7,7% in 2014 la 8,6% in 2015 si ajungand la 9,2% in 2016. Conform acestui scenariu, preturile la locuinte in Romania ar inregistra un declin accelerat de 12,2% in acest an, urmand o scadere de 11,1% in 2015 si una de 7,2% in 2016.
Cumulat pe ansamblul perioadei 2014-2016, preturile pe piata imobiliara rezidentiala din Romania ar inregistra o deviatie de 33,7%, cel mai ridicat nivel din UE, in timp ce media europeana ar fi de 21,2%.
La elaborarea scenariului pesimist, EBA a luat in considerare cele mai importante riscuri la adresa stabilitatii sectorului bancar. Acestea sunt cresterea randamentelor obligatiunilor guvernamentale insotita de o modificare a aversiunii fata de risc, continuarea deteriorarii calitatii creditelor in tarile cerere slaba, o stagnare a reformelor care ar pune in pericol increderea in sustenabilitatea finantelor publice, precum si lipsa masurilor de restructurare a bilanturilor bancilor pentru ca acestea sa-si pastreze accesul la finantare de pe piata.
Testele la care vor fi supuse cele mai importante 124 de banci din Uniunea Europeana urmeaza sa inceapa in luna mai, iar rezultatele vor fi publicate in octombrie. Bancile europene trebuie sa demonstreze ca pot supravietui unui declin al PIB-ului de 7%, fata de un declin al PIB-ului de 0,5% in cazul testelor de stres derulate in 2011. Precedentele teste de stres din UE au fost criticate pentru ca nu au tinut cont de detinerile de obligatiuni guvernamentale de catre institutiile de creditare. In perioada de varf a crizei din zona euro, unele bonduri au fost sub o presiune intensa.
Printre institutiile din zona euro ce vor fi supuse verificarii calitatii activelor se afla si bancile cu subsidiare in Romania: Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG si Erste Group Bank AG (Austria), Bank of Cyprus (Cipru), Groupe Credit Agricole, BNP Paribas si Societe Generale (Franta), National Bank of Greece, Eurobank Ergasias, Piraeus Bank, Alpha Bank AE (Grecia), UniCredit SpA si Intesa Sanpaolo SpA (Italia), ING Groep NV (Olanda), Banco Comercial Portugues (Portugalia).
Sursa: Agerpres