Piata imobiliara din Romania este zdruncinata de criza economica mondiala, iar previziunile pentru perioada urmatoare nu sunt deloc favorabile celor care s-au gandit sa faca profituri rapide de pe urma tranzactiilor de acest tip, nici celor care au visat la o casa noua mizand pe un imprumut de la banca. ”Lantul slabiciunilor” din economie s-a destramat in sectorul imobiliar, mai ales pe piata din Bucuresti, unde specialistii au anuntat ca s-au atins minime record in ce priveste preturile apartamentelor. Criza s-a propagat in toata tara, inclusiv in localitatile din Maramures, unde nu doar ca au scazut preturile, dar nu se mai vinde aproape nimic.
Criza de pe piata imobiliara a adus preturile sub nivelul anului trecut si e de asteptat ca procesul de scadere sa continue. Un raport recent realizat de o companie de monitorizare imobiliara arata ca ”de la inceputul anului 2008 preturile imobilelor au scazut direct proportional cu cresterile din 2006 – 2007, iar scaderea preturilor este vazuta drept o consecinta directa a crizei economice, instabilitatea acestora datorandu-se diminuarii cererii solvabile de pe piata, mai ales in urma inaspririi conditiilor de creditare”. Criteriul dominant al variatiei preturilor este locatia imobilului, urmat de dotarile si imbunatarile aferente.
Statistica realizata pe ofertele imobiliare din Bucuresti arata ca o garsoniera confort I a atins pragul de 60.000 de euro in zone considerate bune. Scaderi semnificative ale preturilor s-au inregistrat si in cazul apartamentelor cu 2, 3 sau 4 camere, ofertele fiind cuprinse intre 80.000 euro (apartament bun de 2 camere) si 110.000 euro (apartamente cu 4 camere din cartiere precum Rahova si Berceni).
Un recul pe piata imobiliara s-a facut simtit si in Baia Mare, iar Lazar Nacu, presedintele Uniunii Agentilor Imobiliari (UNAI) Maramures, a declarat ca nu se poate vorbi inca despre preturi minime. ”Este imprevizibil ce se va intampla maine pe piata imobiliara, prin urmare nu se poate vorbi despre preturi minime pentru ca situatia se poate schimba de la o zi la alta”, a spus Lazar Nacu.
Acesta a mentionat ca piata este in scadere si in Maramures, dar nu ca in Bucuresti. ”Cea mai mare lovitura au primit-o apartamentele cu 3-4 camere. Aici preturile au scazut fata de aceeasi perioada a anului 2007 cu aproximativ 25-30%. De asemenea, se poate vorbi si de reducerea numarului de tranzactii cu circa 50%”, a spus presedintele filialei UNAI Maramures, care are experienta in domeniul imobiliar de peste un deceniu.
Potrivit lui, in Baia Mare nu au scazut prea mult preturile la case, unde proprietarii cer cam cu 20% mai putin decat in 2007, in aceeasi perioada a anului, si nu prea lasa din pret chiar daca nu vand. Explicatia data de specialistul imobiliar a fost aceea ca vilele si chiar casele de marime medie au in general proprietari cu o stare financiara buna, care sunt dispusi sa mai astepte.
O situatie speciala se inregistreaza in randul micilor dezvoltatori imobiliari din Baia Mare si zonele apropiate (Grosi, Tautii Magheraus etc.), care se afla intr-un blocaj financiar, neputandu-si continua lucrarile. Acestia au o disponibilitate mult mai mare la negocierea pretului, dar si asa nu prea au clienti deoarece multe constructii nu sunt inca finalizate.
Lazar Nacu a mai mentionat ca, in ciuda crizei, pretul de oferta la terenuri nu a coborat prea mult, proprietarii au pretentia la aproape aceleasi sume ca anul trecut cu toate ca tranzactiile se incheie din ce in ce mai greu. ”Au ramas la fel sau aproape la fel preturile la terenuri, unde se inregistreaza o oscilatie de +/- 5%”, a spus Lazar Nacu.
Inasprirea conditiilor de creditare a adus multe familii tinere in imposibilitatea de a-si cumpara o locuinta proprie, fapt care se reflecta deja in cresterea chiriilor la nivelul municipiului Baia Mare, majorarea fata de anul 2007 fiind chiar si de 40%. ”Ne putem astepta in continuare la o crestere, pentru ca nevoia de locuinte exista. Oamenii nu vor mai putea sa cumpere pentru ca bancile nu mai dau atat de usor credite. Pe de alta parte, cei creditati pentru constructii risca sa nu ajunga la finalizarea investitiilor. Inchirierea la aceasta ora e o solutie mai ieftina. De exemplu, la dobanzile de pana acum un credit de circa 50.000 de euro avea o rata lunara de circa 500 de euro. O chirie medie este intre 150-200 de euro, prin urmare vor fi multi care se vor orienta spre inchirieri”, a mai declarat Nacu.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult