Din cei 512.000 de locuitori, cati a consemnat ultimul recensamant din Maramures, 329.000 de persoane sunt incluse in categoria resurselor de munca, fiind considerate persoane apte de munca, insa doar 60% din acestia au un loc de munca sau lucreaza pe cont propriu, cei mai multi in agricultura. Desi 40% din populatia apta de munca nu lucreaza, in judet sunt inregistrati doar 8.525 de someri, iar dintre acestia doar o treime primesc indemnizatie, restul neavand nicio forma de ajutor financiar.
In Maramures lucreaza, ca angajati sau pe cont propriu, numai 59,3% (195.300 de persoane) din totalul judetean al resurselor de munca, cifrat la 329.000 de persoane apte de munca. „Ca distributie a fortei de munca pe judet agricultura este pe primul loc, ocupa 37,1% din total, industria si constructiile doar 23,5%, comertul si serviciile 10,8% si asa mai departe, celelalte ramuri ale economiei avand procente de 5 pana la 0,3%”, a precizat Vasile Pop, directorul Directiei de Statistica Maramures.
Peste 70% din barbati sunt in categoria „persoane ocupate” (adica presteaza o munca pe cont propriu sau ca angajati), procentul femeilor fiind mai redus. In schimb, statisticienii maramureseni au observat ca multe din persoanele care nu au un loc de munca nu mai fac parte nici macar din categoria somerilor indemnizati.
„La sfarsitul lunii iunie aveam 8.525 de someri, a crescut cu 277 fata de luna mai. Fata de iunie 2010 am avut cu 5.380 mai putini, deci a scazut somajul la jumatate, dar doar 2.484 sunt in plata, restul sunt in evidenta, nu primesc niciun fel de ajutor financiar. Deci peste 6.000 sunt neindemnizati”, a delarat seful Directiei de Statistica Maramures.
Distributia fortei de munca in judet indica faptul ca principala ocupatie a maramuresenilor ramane agricultura, in acest segment economic activand peste 37% din persoanele apte de munca, aproximativ 23% lucreaza in industrie si constructii, iar 11% in comert si servicii.
Sursa: Catalin Vischi