Numarul locurilor de munca vacante a crescut in primele trei luni, fata de trimestrul anterior, cu 3.400, la 25.000, dar comparativ cu ianurie-martie 2011 este mai redus cu 2.300, cele mai multe posturi libere fiind disponibile in industria prelucratoare. Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,61%, in crestere cu 0,08 puncte procentuale fata de trimestrul precedent. Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2011, rata locurilor de munca vacante a scazut cu 0,08 puncte procentuale, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
Cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,18%), in administratia publica (1,15%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (1,07%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,07%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,12%).
Ca si in trimestrele anului precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat circa o treime (8.300 locuri vacante) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,82%.
Peste 12% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (3.100 locuri vacante), in timp ce in administratia publica (2.800 locuri vacante) s-au concentrat putin peste 11% din numarul total al locurilor de munca vacante. Impreuna cu activitatea de invatamant (600 locuri vacante), sectorul bugetar insumeaza peste o patrime (26%) din numarul total al locurilor de munca vacante.
Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in activitatile din industria extractiva, respectiv tranzactii imobiliare (40 locuri vacante, respectiv 7 locuri vacante).
Prin comparatie cu trimestrul precedent, cei doi indicatori au cunoscut cresteri in majoritatea activitatilor economice.
In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante cele mai relevante cresteri s-au regasit in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,37 puncte procentuale), urmate de activitatile de constructii (+0,32 puncte procentuale).
In sens contrar, cu cele mai semnificative diminuari s-au plasat activitatile de agricultura, silvicultura si pescuit (-0,17 puncte procentuale).
Cele mai relevante cresteri ale numarului locurilor de munca vacante s-au evidentiat in constructii (+900 locuri vacante), respectiv in industria prelucratoare (+800 locuri vacante), iar cea mai accentuata scadere s-a regasit in activitatile de transport si depozitare (-300 locuri vacante).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, valorile celor doi indicatori analizati au inregistrat atat cresteri cat si scaderi, aproape in egala masura.
In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cele mai mari cresteri s-au constatat in activitatile de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,46 puncte procentuale), urmate de activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,14 puncte procentuale). La polul opus, cea mai vizibila diminuare a ratei locurilor de munca vacante s-a regasit in agricultura, silvicultura si pescuit (-0,76 puncte procentuale).
In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cea mai semnificativa crestere s-a regasit tot in randul activitatilor de distributie a apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+400 locuri vacante), iar activitatile din industria prelucratoare au cunoscut cea mai accentuata diminuare fata de trimestrul similar al anului 2011 (-900 locuri vacante).
In trimestrul I 2012, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente – grupa majora 8 (0,95%), respectiv de muncitori necalificati – grupa majora 9 (0,84%), iar la polul opus s-au situat ocupatiile aferente membrilor corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – grupa majora 1, respectiv cele de lucratori in domeniul serviciilor – grupa majora 5, ambele avand valoarea de 0,38%.
Cele mai multe locuri de munca vacante au fost identificate pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (5.800 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente – grupa majora 8 (5.100 locuri vacante). Numarul cel mai redus de locuri de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (80 locuri vacante), urmate de ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – grupa majora 1.
Comparativ cu trimestrul precedent, cei doi indicatori analizati au inregistrat cresteri in aproape toate grupele majore de ocupatii.
Atat in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cat si numarul locurilor de munca vacante, cea mai semnificativa crestere s-a regasit in randul muncitorilor necalificati – grupa majora 9 (+0,28 puncte procentuale, respectiv +1.300 locuri vacante). La polul opus, singurele ocupatii care au cunoscut diminuari fata de perioada analizata au fost cele de functionari administrativi – grupa majora 4 (-0,08 puncte procentuale, respectiv -200 locuri vacante).
Fata de acelasi trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au cunoscut atat cresteri cat si scaderi in aproape egala masura.
In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante cea mai semnificativa crestere s-a constatat in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (+0,24 puncte procentuale), urmata de ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic – grupa majora 3 (+0,06 puncte procentuale). Fata de perioada analizata, ocupatiile de muncitori necalificati – grupa majora 9 au inregistrat cea mai accentuata scadere (-0,23 puncte procentuale).
Cea mai mare crestere a numarul locurilor de munca vacante fata de perioada analizata s-a observat in ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (+200 locuri vacante), iar la polul opus s-au aflat ocupatiile de lucratori in domeniul serviciilor, respectiv de muncitori necalificati – grupa majora 9 (-800 locuri vacante in fiecare grupa majora).
In 2011 numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a crescut fata de 2010 cu 1.800 de posturi, la 26.100, din care aproape o treime au revenit industriei prelucratoare, iar aproape un sfert regiunii Bucuresti. Astfel, rata locurilor de munca vacante s-a plasat la 0,64%, in urcare cu 0,05 puncte procentuale fata de 2010.
Sursa: Mediafax