Vezi VIDEO
Un angajator maramuresean s-a ales, anul trecut, cu dosar penal pentru ca avea mai mult de cinci muncitori fara forme legale iar alti 80 de patroni au fost sanctionati, pentru ca utilizau aceleasi practici paguboase pentru bugetul de stat. Chestionati de eMaramures cu privire la fenomenul muncii la negru, numerosi maramureseni au recunoscut ca e o solutie de compromis in momentul in care ai nevoie de un venit constant.
Cele mai multe cazuri de angajari fara forme legale au fost semnalate in constructii, insa astfel de nereguli au fost inregistrate si domeniul comertului, la firme de paza si in industrie. Inspectorii de munca maramureseni recunosc ca munca la negru e inca un fenomen de amploare, insa au aratat ca nu s-ar ajunge la aceasta situatie daca la mijloc nu ar exista acordul ambelor parti – angajatori si muncitori. Totusi, anul trecut numarul firmelor in care s-au depistat muncitori fara contracte a scazut.
„Daca in 2011 am identificat 147 de angajatori care utilizau munca fara forme legale, in 2012 au fost doar 80 de angajtori – mai putin cu 45 % fata de 2011. La fel a scazut si numarul angajatorilor care aveau mai mult de cinci persoane la munca fara forme legale. Daca in 2012 am inregistrat un singur angajator, in 2011 au fost identificati 6 angajatori la care lucrau 51 de persoane, si impotriva carora s-au facut plangeri penale”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures (ITM), Mircea Onea.
Si numarul persoanelor care lucrau fara forme legale a fost in scadere anul trecut cu 55 % fata de 2011. De la 292 persoane s-a ajuns la 133, care au acceptat aceasta forma de activitate ilicita.
In ce-i priveste pe maramureseni, multi dintre acestia spun ca nu e de ajuns la o astfel de solutie, mai ales ca ai de suferit la pensie atunci cand nu indeplinesti anii de vechime. Ei au recunoscut insa ca, uneori, e de acceptat si compromisul, tocmai pentru a castiga un ban.
„Nu am lucrat. Sunt recent iesit de pe bancile liceului si n-am avut timp sa lucrez la negru. Ma gandesc ca in viitor cartea mea de munca unde e ? La batranete, pensie, n-am… Nu are rost sa lucrez la negru. Daca nu exista alta sanaa, pana imi gasesc, daca ar fi o posibilitate, as lucra la negru, dar putin, pana mi-as gasi un loc de munca stabil”, a declarat un tanar maramuresean.
La randul sau, o pensionara a aratat ca a avut sansa sa lucreze la stat, astfel incat n-a fost pusa niciodata intr-o astfel de postura. „E totusi un compromis. Daca oamenii nu au de lucru, atunci accepta orice pentru a castiga ceva bani,pentru a intretine familia”.
„Probabil daca as fi in situatia in care depinde starea materiala a familiei mele si n-as avea alta sansa, trebuie sa fii in situatia respectiva pentru a putea analiza daca vrei sa faci sau nu”, a explicat o alta baimareanca.
Amenzile pentru fiecare persoana identificata ca lucreaza fara forme legale nu sunt deloc mici. Pentru un singur muncitor aflat ca lucreaza la negru, patronul risca o sanctiune intre 10.000 si 20.000 de lei, iar impotriva angajatorilor care lucreaza in acest mod cu mai mult de cinci persoane se face plangere penala.
Sursa: Camelia Tocaci