Peste 70% din productia anuala de vin din Romania, respectiv 4 milioane de hectolitri, este nefiscalizata si se imparte intre autoconsum si piata neagra, a mentionat directorul general al Patronatului National al Vinului si Viei din Romania (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
Productia anuala de vin din Romania este de 5,5 milioane de hectolitri, din care 1,5 milioane de hectolitri sunt in piata fiscala, iar restul reprezinta autoconsum si piata neagra, a mentionat directorul general al Patronatului National al Vinului si Viei din Romania (PNVV), Ovidiu Gheorghe.
Acesta crede ca statul ar trebui sa faca exceptie de la fiscalizare pentru maxim 20 hectolitri de vin la producatorii individuali, iar cei care produc intre aceasta cantitate si 1.000 hectolitri sa fie luati in evidenta fiscala.
„Producatorii mici ar trebui sa isi declare partea de comercializare. in vinariile din piata sau de langa blocuri nu stiu in ce masura se respecta standardele de calitate”, a afirmat Gheorghe. El apreciaza ca, prin nefiscalizarea pietei negre a vinului, statul pierde anual circa 100 milioane euro.
Oficialul PNVV a mai spus ca o alta problema a pietei de profil din Romania este ca se produce preponderent (peste 60%) vin alb, in conditiile in care pe piata eurpeana cel mai cautat este vinul rosu.
„Dorim sa schimbam acest lucru si vrem sa incurajam cultivarea soiurilor de vin rosu”, a spus Gheorghe. El crede ca o alta problema a pietei, precum faramitarea excesiva a terenurilor, ar putea fi rezolvata prin incurajarea de catre Guvern a asocierii producatorilor agricoli, prin masuri de stimulare financiara.
O alta problema este cea a finantarii si ar putea fi rezolvata, potrivit reprezentantului patronatului, prin asumarea raspunderii fiscale a Guvernului, prin instituirea termene exprese de plata si a unor sanctiuni pentru nerespectarea acestor termene.
Totodata, patronatul vinului propune elaborarea unui act normativ privind regularizarea diferentelor de curs valutar pentru beneficiarii proiectelor cofinantate de Uniunea Europeana si modificarea Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru facilitarea depunerii proiectelor.
Astfel, modificarea ar presupune cresterea punctajelor pentru producatorii viticoli, iar plata cofinantarii publice catre beneficiar ar trebui facuta dupa efectuarea a 50% din valoarea proiectului.
Sursa: Mediafax