Sighetu Marmatiei, 2 aprilie – Astazi, a fost anuntata extinderea campaniei anticontrabanda “Aparentele insala”, in judetele de la granita de nord si de nord-est. Campania urmareste sa arate publicului adevarata fata a comertului ilegal cu tigarete si este initiata de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, in parteneriat cu Directia Generala a Vamilor, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighet, al Inspectoratului Judetean de Politie Maramures, al Jandarmeriei Maramures si al companiei JTI.
Pe 12 martie, campania a fost lansata la Timisoara, pentru judetele din sud-vest si din vest, in parteneriat cu autoritatile locale din judetul Timis. Mesajele au fost concepute de Publicis si sunt distribuite de pastel, in perioada martie-iunie, in 16 judete din nord, din nord-est, din vest si din sud-vest, prin intermediul mai multor canale: presa, panotaj stradal, comunicare directa.
„Piata neagra a tigaretelor a crescut in ianuarie 2015 la 19,2%, fata de 15,4% in noiembrie anul trecut. Cea mai mare crestere s-a inregistrat in nord-est, si anume 10,8 p.p. De altfel, aceasta regiune a fost, in ultimele 12 luni, cea mai vulnerabila la expansiunea comertului ilegal, la nivel national. In nord-vest, traficul ilegal a continuat tendinta de crestere observata in noiembrie 2014. Este interesant de notat ca, pe fondul conflictului din Ucraina, exista o migrare a fluxului de tigarete de contrabanda de la punctele de intrare in tara aflate in regiunea nord-vest, catre cele din zona de nord-est”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.
„Vom face cunoscut mesajul campaniei „Aparentele insala” si in regiunile de frontiera din nord si din nord-est. De ce in zonele de granita? Pentru ca aici, dintotdeauna, traficul ilegal a reprezentat o activitate aproape obisnuita. In tarile vecine din nord si din nord-est, care nu sunt membre ale Uniunii Europene si care aplica alt sistem de taxare decat cel comunitar, pretul unui pachet de tigarete este si de 5-6 ori mai mic decat in Romania. Drept urmare, profitul infractorilor este imens: la un tir de tigarete ilegale, se castiga un milion de euro! Prin mesajul campaniei, „Aparentele insala”, urmarim sa transmitem publicului, simplu si clar, faptul ca retelele de contrabandisti, incepand cu furnizorii si terminand cu vanzatorii, profita indeosebi de pe urma celor cu venituri modeste.
Ideea a pornit de la modul in care se prezinta ultima veriga a contrabandei, vanzatorul, aparent la fel de amarat ca si cumparatorul, in realitate doar o fateta a fenomenului, capatul unui lant sau al unei adevarate retele. A fost, astfel, portretizat un tip cu doua fete, de care ti-e mila si pe care crezi ca il ajuti cumparand un pachet ilegal de tigarete, fara sa stii ca, de fapt, sub hainele ponosite se ascunde, simbolic, un lant gros, de aur. Personajul dual e, cumva, desprins din seria personajelor Filantropica, caracterizandu-se prin inselatorie si viclenie: mana intinsa care spune o poveste pentru cumparatorul slab de inger, ce se lasa furat. Daca tinem cont ca 80% din pretul unui pachet de tigarete inseamna taxe, statul e, de fapt, cel mai furat. In acelasi timp, viata comunitatii e furata, pentru ca o retea de contrabanda cu tigari poate fi folosita si pentru traficul de droguri sau de persoane”, a declarat Cristina Vasiloiu, Director General al Euromonitor Business Consulting Services.
„Paradoxal, ca de atatea ori in istoria noastra, si in prezent ne aflam la frontiere. De aceasta data, este vorba despre cea mai extinsa granita externa, pe care Romania o are cu UE, de peste 2.000 de kilometri. Dat fiind ca tigaretele sunt produse accizabile, contrabanda cu produse din tutun, prin pierderile semnificative cauzate bugetului, reprezinta o problema foarte grava. Asa cum am mai declarat, este necesara o noua strategie nationala de combatere a comertului ilegal cu tigarete, la nivel national, pentru perioada 2015-2018, care sa vizeze imbunatatirea cadrului de reglementare si masurile concrete ce trebuie implementate in mod concertat de catre toate institutiile responsabile.
Directia Generala a Vamilor continua sa aplice masuri ferme in scopul reducerii contrabandei si va incuraja initiative precum cea de fata, menite sa evidentieze efectele profund negative ale acestui fenomen la nivelul intregii societati. In momentul de fata, sunt active in punctele vamale, cu sprijinul producatorilor de tigarete, 33 de echipe canine specializate in detectarea tigaretelor si 11 echipe canine cu dubla specializare – depistare de droguri si de tigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare intre ANAF si marii producatori de tigarete, intre DGV si Administratia Vamala din Moldova si Serbia, in scopul combaterii traficului ilegal cu tigarete. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, intrucat analizele Vamii, cat si studiul Novel releva o crestere a pietei negre in zonele de nord, de vest si de nord-est, imediat ce capacitatea administrativa va permite, va fi reintrodusa, la Birourile Vamale de Frontiera Sighet, Halmeu si Siret, monitorizarea micului trafic de frontiera cu anumite produse, inclusiv tigarete”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Directiei Generale a Vamilor.
„Criminalitatea organizata reprezinta o amenintare la adresa economiei si a societatii europene. Raspunsul Politiei de Frontiera in lupta impotriva criminalitatii organizate este adaptat la complexitatea acestui fenomen si vizeaza atat migratia ilegala, traficul de persoane, arme si droguri, cat si contrabanda cu tigari, care in momentul de fata este un fenomen predominant la frontiera de nord a Romaniei cu Ucraina. Semnificativ este faptul ca gruparile infractionale, care au ca principal obiect de activitate contrabanda cu tigari peste frontiera de stat a Romaniei (cu Ucraina), sunt foarte bine organizate, iar zonele de actiune se modifica permanent, speculand orice metoda pentru a introduce tigarile in tara si, nu in ultimul rand, pentru a le scoate din zona de frontiera. Este o lupta continua a colegilor nostri impotriva contrabandistilor de tigari. De asemenea, atragerea sprijinului populatiei la actiunile politiei de frontiera, sprijin menit sa descurajeze contrabanda, ar fi un factor cheie in prevenirea acestor fapte”, a declarat Liviu Bute, Inspector-sef al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighet.
„Avand in vedere analizele efectuate la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, din care a reiesit existenta riscului amplificarii fenomenului infractional in zona de nord-vest a Romaniei, in ceea ce priveste introducerea in tara, transportul, depozitarea, distributia si comercializarea de tutun si tigarete de contrabanda, precum si datele furnizate de compania de cercetare Novel, care au relevat ca in ultima perioada nivelul comertului ilicit cu tigarete se situeaza la 19,2 %, Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures actioneaza alaturi de celelalte structuri teritoriale ale MAI in vederea combaterii contrabandei cu tigarete pe raza judetului Maramures in zona de frontiera, pe caile de comunicatii, precum si in localitatile de la frontiera cu Ucraina. Sub coordonarea Inspectoratului General al Politiei Romane, la nivelul judetului Maramures, cu sprijinul structurilor specializate din sistemul de ordine publica si siguranta nationala, se desfasoara frecvent activitati in sistem integrat pentru identificarea persoanelor si a grupurilor infractionale organizate, implicate in fapte de contrabanda, iar pentru realizarea obiectivelor specifice constand in destructurarea acestor grupuri si probarea faptelor lor, politistii din cadrul acestei unitati abordeaza fenomenul contrabandei din perspectiva antreprizei criminale”, a precizat chestor de politie, Dr. Viorica Marincas, Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures.
„In cadrul activitatilor de combatere a criminalitatii organizate, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Maramures, alaturi de celelalte structuri teritoriale ale M.A.I., actioneaza pe sectorul transfrontalier pentru combaterea contrabandei cu tigarete si tutun, in special in localitatile unde functioneaza structuri de jandarmi (Borsa, Viseu, Sighetu Marmatiei, Dragomiresti, Baia Mare, Targu Lapus, Farcasa, Ulmeni, Somcuta Mare). In principal, efectivele Jandarmeriei Maramures actioneaza si in colaborare cu structurile ANAF, fiind organ de sesizare. Toate cantitatile de tutun rezultate in urma activitatii contraventionale sunt predate acestei institutii. Produsele din tutun capturate se predau organelor de urmarire penala, in vederea continuarii cercetarilor si tragerii la raspundere a faptuitorilor. In baza Planurilor de Cooperare, impreuna cu I.P.J. Maramures si ITPF Sighetu Marmatiei, permanent se desfasoara actiuni specifice in municipiile si orasele judetului, pentru combaterea faptelor ilegale de comercializare stradala a tigaretelor si a altor produse accizabile. Obiectivul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures este dinamizarea activitatilor desfasurate in acest domeniu, pentru reducerea fenomenului la nivelul judetului”, a declarat Maior Petru Marcel Floristeanu, Inspector-sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Maramures.
„Concurenta reprezinta cheia dezvoltarii oricarui sector al economiei. In ceea ce ne priveste, pe langa interventia in procesul legislativ, prin emiterea avizelor conforme, Consiliul Concurentei are si rol de consultant, atat pentru autoritatile publice, cat si pentru mediul de afaceri. Prin deciziile luate, ca urmare a analizei informatiilor de pe diverse piete, Consiliul intervine cu recomandari si cerinte concrete si specifice, pentru a corecta disfunctionalitatile. Astfel, la incheierea investigatiei pe piata tigaretelor, Consiliul a constatat perturbari grave ale pietei cauzate de cresterea contrabandei si contrafacerii. Aceasta situatie este de natura sa ne ingrijoreze, drept urmare, in vederea identificarii masurilor pe termen scurt, mediu si lung, de reducere a impactului traficului ilegal cu produse din tutun, Consiliul a recomandat Guvernului sa creeze un grup regional de combatere a comertului ilicit cu tigarete, format din reprezentanti ai autoritatilor romane cu atributiuni in domeniu – Ministerul Finantelor, ANAF, D.G.V., M.A.I., I.G.P.R., Jandarmeria si Politia Locala –, ai autoritatilor similare din Moldova, din Ucraina, din Bulgaria si din Serbia, precum si ai industriei tigaretelor. De asemenea, a cerut companiilor producatoare de tigarete sa transmita informari periodice, timp de trei ani, cu privire la masurile intreprinse impreuna cu autoritatile competente”, a declarat Dan Ionescu, Consilier in cadrul Consiliului Concurentei.
“Serviciul Vamal si de Taxe Britanic este onorat sa ia parte la aceasta initiativa. Subiectele abordate de aceasta campanie sunt de interes atat pentru Marea Britanie, cat si pentru Uniunea Europeana. Contrabanda cu tigarete este o problema grava pentru Marea Britanie. Pentru fiecare transport de 10 milioane de fire de tigarete care ajunge pe pietele ilegale din Marea Britanie, guvernul de la Londra pierde peste 2,5 milioane de lire sterline din taxe, bani care ar putea fi investiti in serviciile de asistenta medicala,educatie, pensii, precum si in alte arii de asistenta sociala. Romania joaca un rol important in abordarea acestei probleme si din acest motiv ne face placere sa ne alaturam companiei JTI si initiativei lor de lucru impreuna cu partenerii romani”, a precizat Richard Paris, Fiscal Crime Liaison Officer, HM Revenue & Customs, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord in Romania.
„Industria tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, dupa companiile din sectorul petrolier. Anul trecut, marii producatori au virat la buget circa 2,7 miliarde euro, reprezentand accize, TVA, taxe si contributii. In acelasi timp, suntem foarte vulnerabili la factori externi: politica fiscala, care a determinat cresterea contrabandei din 2014 si din ianuarie 2015, precum si contextul geopolitic. Conflictul din Ucraina, deprecierea leului moldovenesc si inflatia din Republica Moldova, sunt elemente care se reflecta in preturile tigaretelor din tarile vecine si reprezinta un stimul pentru escaladarea pietei negre. De asemenea, pe baza acordului de mic trafic Romania-Ucraina, cetatenii din zonele limitrofe vor putea circula fara viza, bresa de care infractorii vor profita cu siguranta. Chiar si inaugurarea podului de la Vidin-Calafat, un fapt pozitiv in sine, are un impact negativ asupra pietei legale a tigaretelor. Pentru ca, pe frontiera interna a UE, intre Bulgaria si Romania nu mai exista control vamal, transporturile de tutun si tigarete «cheap whites» sunt in crestere alarmanta. In afara reglementarii acestor frontiere interne ale Uniunii, cu Bulgaria si Ungaria, pentru reducerea pietei negre sunt necesare reglementarea unitara, pe criteriu cantitativ, a infractiunilor de evaziune fiscala si de contrabanda cu tigarete, precum si stabilirea unor atributii specifice pentru politia locala si jandarmerie, intrucat comertul ilegal cu tigarete se desfasoara in zona de competenta a acestora – piete, oboare, statii de metrou, etc. Totodata, producatorii de tutun au semnat acorduri de cooperare cu Comisia Europeana pentru combaterea comertului ilegal cu tigarete. Sustinem instituirea, din sumele alocate Romaniei, ca urmare a acestor acorduri, a unui fond de premiere pentru cei care s-au remarcat prin rezultate deosebite in lupta impotriva contrabandei. Este, cu siguranta, in interesul nostru sa sprijinim eforturile autoritatilor si campaniile de acest gen”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
Cele mai importante informatii si materiale de comunicare ale campaniei sunt postate pe platforma www.faracontrabanda.ro. Lansarea de astazi se inscrie in cea de a patra campanie publica regionala, initiata de Euromonitor Business Consulting Services, in scopul reducerii pietei negre a tigaretelor. Campaniile precedente au avut ca rezultat scaderi notabile ale comertului ilegal cu tigarete in regiunile in care au fost lansate, in perioadele in care s-au derulat.
Sursa: Euromonitor Business Consulting Services