Comisia Europeana a avertizat cu privire la riscurile pentru sanatate generate de expunerea la zgomotul emis de playerele audio personale. In cadrul primei conferinte internationale privind evaluarea riscurilor generate asupra sanatatii si mediului inconjurator, desfasurata in perioada 13 – 14 noiembrie 2008 la Bruxelles, specialisti si reprezentanti ai organismelor de evaluare ale UE si internationale au discutat despre riscurile care apar de la noile tehnologii.
Una dintre chestiunile aduse in discutie a fost riscul pentru sanatate generat de utilizarea frecventa a payerelor audio personale.
In conformitate cu concluzia Comitetul Stiintific al UE pentru Riscurile Emergente si Noi (SCENIHIR = Emerging and Newly Identified Riscks) emisa la data de 13 noiembrie 2008, utilizarea payer-ului audio personal, la un volum ridicat si pentru o perioada de timp constanta poate duce la afectarea permanenta a sistemului auditiv.
Avizul stiintific arata ca 5-10% dintre utilizatorii payerelor audio personale risca pierderea permanenta a auzului, daca asculta muzica la un volum ridicat, mai mult de o ora pe zi, in fiecare saptamana, pentru o perioada de 5 ani de zile.
Avand in vedere utilizarea extinsa a acestor aparate de ascultat muzica de catre tineri, Comisia Europeana a solicitat comitetelor stiintifice independente sa examineze aceasta chestiune. Comisia Europeana va examina, in continuare, impreuna cu Statele Membre posibilele masuri ce pot fi adoptate pentru a proteja copiii si adolescentii de expunerea la zgomotul produs de payerele audio personale sau alte aparate similare.
Sursa: I.O.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult