Vezi VIDEO
Interdictia impusa de Rusia la achizitionarea produselor alimentare occidentale ii afecteaza si pe fermierii romani care, din cauza embargoului, au pierderi semnificative. Pana in prezent, nu se cunoaste valoarea pagubelor inregistrate, insa Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania pregateste un raport de estimare a pierderilor, cu care spera sa obtina de la Comisia Europeana o despagubire in cazul fermierilor carora le-au fost blocate exporturile de carne si produse lactate din cauza acestei masuri.
Chiar daca nu au legaturi directe cu Rusia, crescatorii de bovine, caprine sau ovine din Romania aveau contracte de export la carne si produse lactate cu tari din Europa care, la randul lor, le exportau catre Rusia. Odata cu introducerea embargoului la produsele alimentare venite dinspre Uniunea Europeana, fermierii romani au ramas cu animalele in grajduri, fiind nevoiti sa se reorienteze.
“Din nefericire, boala limbii albastre se suprapune peste situatia cu embargoul rusesc, care a afectat deja comertul cu animale indirect, Romania neavand relatii comerciale directe cu Rusia pe partea de bovina, dar foarte multe firme din Europa de Vest care cumpara animale din Romania le conditioneaza, au contracte ferme cu Rusia si s-au redus foarte mult achizitiile de animale din Romania. Este o presiune enorma”, a explicat presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc.
Pentru a incerca sa diminueze din pierderile cauzate de embargoul rusesc, Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania incearca sa intocmeasca un raport prin care sa evalueze pagubele inregistrate de catre fermieri. Acesta va fi prezentat Comisiei Europene, in speranta ca vor fi acordate despagubiri.
“Eu chiar acuma lucrez, impreuna cu colegii de la federatie si cu Institutul National de Statistica, pe un material de estimare a pierderilor prin embargoul rusesc, comparativ cu anii 2012 – 2013, lucru pe care speram sa il terminam pana luni sau marti, saptamana viitoare, si sa putem solicita Comisiei Europene – la fel cum s-a intamplat in sectorul legume-fructe – o despagubire a fermierilor afectati de acest embargo prin pierderile economice si la produsele din lapte, si la produsele din carne care nu mai pleaca spre piata Rusiei”, a aratat Claudiu Franc.
Cea mai mare problema a fermierilor romani, in aceasta perioada, este apropierea iernii. Reprezentantii crescatorilor de bovine din Romania arata ca multi fermieri nu au suficienta hrana pentru un numar mai mare de animale decat cel pe care il preconizau, pentru a acoperi toata perioada rece, ceea ce va crea pierderi economice destul de importante pentru acestia.
Sursa: Gabriela Kuhajda