Noul salariu al directorului general din compania miniera baimareana a fost crescut printr-un ordin comun luat de catre ministerul economiei si ministerul muncii. Acesta a vizat de altfel si alti sefi care activeaza in sectorul minier. Guvernantii au avut grija sa aduca salariile acestora la peste 100.000 de lei pe an, una din cresteri fiind chiar de 49%, pentru directorul Societatii Nationale a Carbunelui.
Un salariu cat pentru 7 ortaci
Reprezentantii Directiei Judetene de Statistica au precizat ca salariul mediu nominal brut in sectorul minier pentru luna februarie a fost in Maramures de 1.674 lei. Aceasta inseamna ca directorul Remin, Vasile Pintea, castiga dupa noua indexare a lefii aproape cat sapte ortaci la un loc. Nu a avut de ce sa se planga insa nici anul trecut, cand a avut un salariu pe cele 12 luni de peste 110.000 lei (1,1 miliarde lei vechi).
Salariului actual de 11.000 lei lunar (110 milioane lei vechi) la care are dreptul prin recentul ordin ministerial i se adauga si sporurile, plus o prima trimestriala de 25% din venituri si indemnizatia de membru in Consiliul de Administratie al companiei.
Tot statistic vorbind, la nivelul de salarizare pe care il are in prezent, seful mineritului maramuresean isi asigura intr-un an atatea puncte de pensie cate reuseste sa stranga un miner obisnuit in aproximativ opt ani de contributie. Prin urmare si viitorul va fi roz pentru Vasile Pintea, care va avea pensia unui manager de top din occident, nu doar salariul acestuia.
Cheltuieli duble fata de venituri
Salarii frumusele au si ceilalti zece directori de mine (momentan inchise!) din subordinea Remin. La cat se cifreaza nivelul castigurilor este insa un mare secret, conducerea companiei prevalandu-se de faptul ca datele au caracter confidential.
Se stie in schimb ca grosul cheltuielilor de la Remin au fost facute pana in 2006 tocmai pentru plata salariilor si nu cu scop productiv, iar statisticile arata ca in ultimii ani veniturile companiei au fost mult mai mici decat sumele inghitite de unitatile miniere din bugetul national. De altfel, aceasta a fost si principala justificare pentru inceperea disponibilizarilor si lichidarea mineritului autohton.
“Cheltuielile companiei au fost aproape duble intotdeauna fata de castiguri. De aceea am avut nevoie de subventii de la minister. Acum nu se mai primeste un astfel de sprijin financiar, dar momentan nici nu se produce”, a aratat liderul sindical Tiberiu Mihali.
Directorul Remin da vina pe minister
Seful Remin s-a codit sa dea prea multe raspunsuri in ce priveste nivelul sau de salarizare. El a recunoscut ca exista un ordin ministerial prin care s-a decis sa ii fie crescute veniturile, dar a aratat ca pana in prezent nu a primit niciun leu in plus fata de salariul pe care il avea anul trecut.
“Ordinul nu s-a aplicat pentru compania Remin tocmai pentru ca suntem intr-o situatie diferita si trebuie sa ne reorganizam activitatea. Oricum nu e decizia mea, ci a ministerului. Ei stiu de ce au vrut sa creasca salariul”, a afirmat Vasile Pintea.
Sperante aruncate in ochii ortacilor
Directorul companiei baimarene, care a fost declarat si Omul anului in Maramures la o recenta competie intre oamenii de afaceri, este un optimist incurabil. El vorbeste continuu despre o relansare a mineritului maramuresean si nu e de mirare ca viseaza la asta avand in vedere cat castiga tinand in viata sperantele ortacilor.
“Am avut zilele trecute o intalnire cu directorii minelor, iar marti vom mai avea una. Fiecare dintre ei trebuie sa pregateasca un buget propriu si sa faca un necesar de personal care sa lucreze pentru securizare, respectiv in productie. Se vor face dupa aceea angajari unde e nevoie si vom reporni activitatea”, a spus Pintea.
Minele vor avea din nou electricitate
Sindicalistii sustin si ei ca activitatea Remin va fi repornita, iar asta chiar cu data de 1 Mai. Gheorghe Pasca, liderul Uniunii Sindicatelor Miniere Maramures, a aratat ca s-a reusit o renegociere cu reprezentantii Electrica si ca acestia au acceptat sa esaloneze datoriile istorice ale companiei.
Cele 63 de milioane lei (630 miliarde lei vechi) ar urma sa fie platite in urmatorii cinci ani, in transe de 500000 lei pe luna, la care se vor adauga si contravaloarea consumului zilnic care va fi inregistrat. “Din data de 26 speram sa avem din nou curent in mine”, a declarat Pasca.
Liderii sindicali au precizat ca sunt avute in continuare in vedere pentru repornirea activitatii 5 unitati – Cavnicul, Baia Sprie, Turtul, Razoarele si Flotatia Centrala. Niciunul dintre ei nu se pronunta insa cu privire la sansele de reusita ale planurilor pe care le mosesc acum directorii de la Remin.
Sursa: Larisa Tivadar