Masurile anticriza ale Guvernului Boc lovesc in mai toate categoriile de populatie, incepand de la bebelusi si tinere mame, care nu mai primesc bani de trusou si indemnizatiile de nastere, si pana la pensionari, care vor plati impozit din pensie. Angajatii si angajatorii sunt si ei afectati de masurile executivului, insa cele mai mari pierderi le inregistreaza cei care realizeaza venituri din activitati independente sau drepturi de proprietate intelectuala.
Potrivit legii care a intrat in vigoare la 1 iulie, alaturi de alte masuri anticriza, persoanele care realizeaza venituri din activitati independente ori din drepturi de autor vor plati contributii sociale ca si celelalte categorii de persoane. Mai exact, pentru banii castigati in baza altor contracte decat cel de munca, se vor plati la stat aceleasi taxe, contributii sociale si impozit pe venit, in acelasi cuantum ca si pentru salarii.
„Diferenta dintre cele doua forme este substantiala. Unul poate avea calitatea de angajator, discutam aici despre acei independenti sau persoane fizice autorizate, pe cand salariatul este sub comanda, supravegherea si conducerea angajatorului. El benficiaza de salariu si de masurile de protectia sociala – aici discutam despre sanatate, pensie, somaj si de celelalte beneficii pe care ti le confera contractul individual de munca: concedii de odihna, concedii medicale platite etc.”, a precizat juristul Mircea Onea, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures.
Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor vor plati contributii pentru pensie, sanatate si somaj ca si cei care obtin venituri salariale. „Acele persoane nu achitau niciun fel de contributie. Practic, nu erau asigurate in sistemul public, nici in sistemul pensiilor, nici in sistemul de sanatate, conditie in care, aceste persoane, la o boala, la o interventie medicala care necesita spitalizare, trebuiau sa le achite. S-a avut in vedere asigurarea si acestor categorii de pesoane”, a mai precizat oficialul ITM Maramures.
Potrivit purtatorului de cuvant al Casei Judetene de Pensii (CJP) Maramures, Florin Cuc, normele de aplicare a acestei legi nu au aparut. De la 1 iulie, cota de cheltuieli deductibile pentru venitul obtinut din drepturi de proprietate intelectuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut.
In aceasta situatie, veniturile celor aflati in aceasta categorie scad simtitor, iar cei mai deranjati de aceasta scadere sunt cei care incaseaza si drepturi salariale si drepturi de autor, care vor plati doua ori contributiile sociale.
Daca acestia sunt obligati sa opteze pentru una sau alta dinte cele doua forme de plata, ca salariati beneficiaza de concediu de odihna platit si sunt protejati de contractul individual de munca. Persoanele care isi desfasoara activitatea in baza legii privind drepturile de autor au posibilitatea sa incaseze venituri mai mari, dar nu beneficiaza de aceeasi protectia sociala, concediul de odihna platit fiind una dintre pierderile acestei categorii.
Sursa: Angela Sabau