Vezi VIDEO
De luna viitoare, medicii de familie sunt obligati sa aplice metoda comerciala “primul venit primul servit” in cazul pacientilor, dupa ce oficialii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) au impus un plafon in privinta eliberarii retetelor pentru medicamente. In aceste conditii, unii pacienti cu boli cronice ori acute risca sa nu-si mai poata urma tratamentul, deoarece cadrele medicale vor elibera retete pentru medicamentele doar cu restrictie. In acest moment, nu se cunosc sumele si nici criteriile dupa care se va acorda bugetul pentru medicamente. Cert este ca medicii nu sunt de acord cu restrictiile oficialilor CNAS si ameninta ca nu vor semna contractele cadru, daca prevederile nu vor fi modificate.
De la 1 iunie, atat bolnavii cu afectiuni acute, cat si cei cu boli cronice vor trebui sa faca in asa fel incat sa ajunga in primele zile ale lunii la medicul de familie pentru a fi siguri ca li se vor prescrie medicamentele. Cei care se vor adresa medicilor pe ultima suta de metri risca sa ramana fara tratament, doarece dupa semnarea contractului cadru cu CAS Maramures, medicii vor trebui sa se incadreze intr-un anumit plafon impus de Casa de Sanatate.
“Introducerea acestui plafon la nivel de medic de familie mi se pare aberanta, pentru ca noi oferim servicii medicale, nu oferim servicii de gestionare a unor foduri a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In primul rand noi trebuie sa oferim servicii medicale, ceea ce inseamna consultatii, indicatii de regim igieno-dietetic si tratament medicamentos acolo unde este cazul, nicidecum sa facem contabilitate. Si pun intrebarea, cand se termina acest buget, ce vom face?”, a spus medicul de familie Gheorghe Lascu, presedintele Societatii Medicilor de Familie Maramures.
Medicii nici nu se gandesc sa semneze contractul cu CAS Maramures, deoarece pana in prezent nu le-au fost comunicate nici macar criteriile dupa care se vor aloca aceste fonduri. De asemenea, cadrele medicale refuza sa fie transformate in contabili.
“Deocamdata este o secretomanie care ne inspaimanta. Nu stim criteriile dupa care se va forma acest buget, criterii istorice, se va aloca o anumita suma pentru fiecare pacient in parte, pe grupe de varsta, pentru ca sunt grupe de varsta care vor consuma mai multe medicamente sau mai putine”, a adaugat medicul de familie.
Daca medicii vor ajunge la un acord cu oficialii CNAS, la 1 iunie ei vor trebui sa semneze contractul cadru cu Casa de Sanatate, ce va ramane valabil timp de doi ani.
Sursa: Adina Timis