Vezi VIDEO
Transportatorii locali din Baia Mare, dar si din restul judetului se confrunta cu o lipsa de pasageri, care prefera sa se imbarce in masinile ”de ocazie” ca sa ajunga mai repede la destinatie decat sa astepte in statii venirea autobuzelor sau microbuzelor. Preturile putin mai mici decat ale firmelor de transport, dar mai ales graba maramuresenilor fac ca tot mai multe curse sa fie nerentabile, spre disperarea administratorilor care vor sa declare razboi ”piratilor” de pe sosele, ca sa elimine concurenta – e drept, neloiala – de pe piata. Transportatorii spun ca au ajuns la limita rabdarii, pentru ca le este luata ”pita” de la gura de catre soferii care au ajuns ca dintr-un ciubuc mic scos la un drum facut pana la parintii de la tara sa isi faca o mica afacere.
Navetistii care vin si pleaca din Baia Mare cunosc foarte bine locurile in care se invart ”piratii”, adica ”statiile” in care opereaza acestia. La fiecare iesire din municipiu este cate un astfel de punct de imbarcare, astfel incat toate zonele sa fie acoperite. Oameni care stau ”la ocazie” sunt si langa Gold Plaza, si langa gara, dar si pe strada Vasile Lucaciu, langa fabrica Unirea.
Clientii ”piratilor” spun ca tarifele nu sunt cu mult sub cele ale firmelor de transport, dar le convine sa mearga cu acestia pentru ca pot ajunge la destinatie atunci cand doresc. Ovidiu Berc, un client la “ia-ma, nene!”, a declarat ca ”asa nu mai trebuie sa astept pana la orele fixate pentru microbuze, ci pot sa ma duc cand doresc”. “Intotdeauna cand ma intorc acasa astept la ocazie. Ma inteleg cu omul asupra pretului, care e cu putin mai mic decat cel de la cursa. In plus, nici nu mai trebuie sa astept dupa autocarele lor”, a declarat calatorul.
”Piratii” din Baia Mare sustin ca ei nu fac altceva decat sa ii ajute pe oameni. “Noi pe ala il luam care are nevoie. Are de asteptat doar zece minute ca sa completam locurile din masina”, a spus unul dintre cei care isi racoleaza clientii din fata de la MOL, insa doar sub protectia anonimatului.
Transportatorii ilegali se feresc ca dracul de tamaie de camera video ca sa nu aiba probleme cu fiscul, pentru ca stiu ca politistii nu au ce sa le faca. Cert este ca ”piratii” sunt de parere ca lucreaza in folosul comunitatii, insa in mod cert si al lor, de vreme ce – daca ar fi sa ne luam dupa spusele lor – unul din ”bransa” a reusit sa isi cumpere un Volkswagen Passat. “Noi suntem un avantaj pentru om. Ma intelegi?”
”Afacerea” nu este una complicata. Soferii care fac transport ilegal asteapta sa le vina clientii in ”statii”, isi umplu masinile, iar apoi pleaca la drum. Se intorc la baza si reiau ciclul. “Decat sa ma duc sa fur… Ce infractiune fac daca duc oameni acasa? Duc patru oameni pentru 200.000 pana in Somcuta. Pun de 150.000 benzina, raman cu 50.000. Trebuie sa fac patru-cinci drumuri sa raman cu 200-300.000. Ce sa fac? Sa ma duc in temnita? Am fost si acolo!”, a recunoscut unul dintre pirati, care a declarat ca si soferii firmelor de transport autorizate fac ciubucuri. ”Multi pun banii direct in jeb, nu in casa”, a completat barbatul.
Reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor sunt nemultumiti de faptul ca fenomenul nu poate fi oprit de autoritati. “Avem curse care circula doar cu un singur client din cauza acestor transportatori ilegali. Nu ne acoperim cheltuielile pentru roviniete si plata salariilor… Incasarile au scazut cu aproape 70%”, a spus Cosmin Lakatos, presedintele filialei Maramures a sindicatului soferilor.
Acesta a spus ca numarul ”piratilor” de pe sosele este mai mare decat in alte judete. “Nu am auzit nicaieri de o situatie similara. La noi par a fi cei mai multi «pirati». Sunt intre 100 si 150 de persoane care, evident, nu platesc impozite, nu au autorizatii ori licente. Tarifele sunt aproximativ egale cu ale noastre, poate uneori chiar mai mari”, a explicat Lakatos.
Potrivit acestuia, exista cinci “puncte fierbinti” in oras: in zona pasajului de la gara, la iesirea spre Sacalaseni, pe strada Mihai Eminescu inspre Targu Lapus, la fosta Fabrica de Lapte si la iesirea inspre Baia Sprie, pe strada Vasile Alecsandri.
Seful Serviciului Politiei Rutiere (SPR) Maramures, Dorin Gherman, a declarat ca probleme de acest fel sunt in tota tara. “Cunoastem situatia foarte bine, dar nu avem ce sa facem din cauza unui vid legislativ. Autoturismele lor nu sunt supuse licentierii pentru transportul de persoane decat in cazul in care capacitatea este mai mare de 8+1. In conditiile in care nu avem o lege, nu putem aplica sanctiuni decat pentru alte abateri la regimul circulatiei sau pentru defectiuni tehnice la nivelul autoturismelor pe care le conduc”, a precizat seful SPR Maramures.
In Maramures au avut loc mai multe controale, dar nu suficiente ca sa ii opreasca pe transportatorii ilegali din activitate. Acestea au fost facute de politisti, in colaborare cu comisarii de la Garda Financiara si angajatii de la Autoritatea Rutiera Romana, dar oamenilor legii le-a fost greu sa dovedeasca faptul ca soferul oprit in trafic se ocupa cu transportul ilegal de persoane, pentru ca el sustine in momentul verificarii actelor ca pe bancheta are rude sau prieteni.
Seful SPR Maramures si presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Soferilor Maramures au solicitat o runda de negocieri cu reprezentantii prefecturii in scopul gasirii de solutii impotriva transportului ilegal de persoane.
Sursa: Catalin Tineghe