Vezi VIDEO
O deplasare la Unitatea de Primiri Urgente. Cu asta se pot alege baimarenii cu venituri reduse, amatori de licori bahice, care isi achizitioneaza palinca la preturi de nimic de la cei cativa comercianti care isi desfasoara activitatea in preajma garii. Licoarea, denumita de cunoscatori “pitiana”, e o fiertura realizata din faina de porumb deja utilizata la producerea ”palincii de malai”. Extrem de tare, aceasta are “calitatea” de a imbata intr-un timp extrem de scurt, argument suficient incat sa fie cumparata de alchimistii acestui viciu. Ei trec peste faptul ca lichidul este daunator sanatatii si il cumpara pe sub mana de la crasmele din zona Garii Baia Mare, unde comerciantii nu tin cont ca ceea ce fac se numeste evaziune fiscala.
Inca de la primele ore ale diminetii, un grup de oameni prost imbracati stau cuminti in fata pietei din zona garii baimarene. Sunt deja pusi pe chef. Au tras cate o dusca sanatoasa de “pitiana”, o bautura spirtoasa mult mai tare si mai nociva decat tuica traditionala, din fructe.
”Ase de tare m-o durut capu’ ca mi-o vinit rau”
Procesul de fabricatie a licorii – din resturile provenite de la producerea ”horincii de malai” – o face contraindicata consumului uman. Insa, pentru dependentii de alcool, acest lucru chiar nu mai conteaza. Si totusi, unii au invatat din greseli. Asta dupa ce s-au ales cu un drum la spital, la Urgenta.
“Am venit de la Gara, ca acolo se da pitiana de asta. Ase de tare m-o durut capu’, ca mi-o vinit rau si am cazut in mijlocu’ strazii. M-o tat dus la spital”, zice un amator de bautura. Un altul il completeaza, afirmand ca nu ar mai consuma asa ceva, pentru ca ii “rea bautura aia”. A baut si el, dar si-a dat seama ca… e prea tare si nu-i prieste. Totusi, stie foarte bine de unde se poate achizitiona, la orice ora.
“Este si la blocu’ turn, si la gara. Acolo, la baru’ cela unde nu este terasa iti da. Poti sa iti ei numa’ un det sau si un litru de vrei”, ne da asigurari omul.
Marfa la discretie, vanzare la liber
La gara, situatia e clara. Se vinde pe sub mana in ce fel doresti – la pahar, la sticla, chiar si la damigeana, daca mai este pe stoc. Nici nu trebuie sa ai prea multi bani intrucat “o suta” costa numai 1,2 lei. Cativa o degusta chiar in fata barului-magazin. “Va dau sa gustati?” – isi intampina vanzatoarea musteriii.
Femeia ofera chiar si explicatii. “Vin oamenii si cumpara. Mai ales astia, ce stau in gara. Avem si clienti fideli. De exemplu, este unu’ ce vine saptamanal si isi ia 5 litri. Cred ca pe zi vindem si vreo 20 de litri. Noi din Manastur o aducem ori din Ardusat”, zice vanzatoarea. Intreabata daca dauneaza sanatatii, femeia spune, nesigura: “Nu stiu daca te strica la stomac, nu stiu…”.
Pasibili de evaziune fiscala
Responsabilii Garzii Financiare Maramures au declarat ca orice comerciant care vinde produse alcoolice (fie ca e persoana fizica sau juridica) trebuie sa dea seama autoritatilor, pentru ca acestea trebuie… accizate.
“Pentru a comercializa tuica, orice agent economic sau persoana privata trebuie sa comunice asta autoritatilor. De exemplu, pentru consumul propriu, persoanele fizice trebuie sa detina o instalatie corespunzatoare acasa, care sa fie desigilata doar de catre cei de la Vama, in momentul in care decide sa produca acest produs. El trebuie sa comunice cantitatea pe care doreste sa o produca, dar si cantitatea de fructe utilizata. Imediat dupa aceasta actiune, instalatia este sigilata. Daca doresc sa produca o cantitate mai mare pentru comercializare, atunci acestia trebuie sa obtina o autorizatie de la Directia de Finante”, explica procedura legala de comercializare Mircea Niculae, comisar sef divizie din cadrul Garzii Financiare Maramures.
In cazul in care nu au autorizare, ceea ce fac acesti producatori este o practica ilegala, care poate fi sanctionata prin amenda sau chiar de instantele de judecata.
“Se poate spune ca cei care nu detin autorizare sunt pasibili de evaziune fiscala. Comercializarea de produse neaccizabile poate fi sanctionata cu amenzi contraventionale cuprinse intre 200 milioane lei vechi si 1 miliard si confiscarea marfii. Daca vorbim de o cantitate mai mare, atunci dosarul poate ajunge la Parchet”, explica Mircea Niculae, comisar sef divizie din cadrul Garzii Financiare Maramures.
Controale tematice
Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures sustin ca nu aveau habar de maniera in care se comercializeaza licorile bahice de proasta calitate in zona Garii Baia Mare, dar au dat asigurari ca urmeaza un sir de controale tematice.
“Vom initia controale in colaborare cu cei de la Protectia Consumatorului si Garda Financiara pentru a determina ce produse alcoolice se comercializeaza si in ce fel”, a declarat Marius Sima, purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures.
La UPU e cald si bine…
Consumul de alcool nu poate fi “masurat” de catre autoritati. Cazuri in care indivizi imbuibati cu licori daunatoare ajung prin unitatile spitalicesti sunt consemnate zilnic de catre medicii din aceste institutii. Si totusi, de ce atat de multi consumatori? Grija zilei de maine ori lipsurile financiare par a fi principalii factori care ii imping in patima alcoolului.
“Alcoolul consumat zilnic conduce la situatii in care ficatul nu-l poate metaboliza, declansand fenomenele cronice de intoxicare cu alcool. Pacientul pierde adeseori contactul cu realitatea si ajunge in atentia noastra, a psihiatrilor. Chiar daca unii nu isi dau seama, alcoolul creaza foarte usor dependenta”, spune Sorina Barle, medic psihiatru si psihoterapeut in cadrul Centrului de Sanatate Mintala Baia Mare.
Pana atunci insa, cei care abia aduna din cersit cativa banuti isi vor ineca supararea tot in pitiana, ca doar este ieftina. In plus, la UPU e cald si bine…
Sursa: Catalin Tineghe