Cercetatorii californieni au demonstrat ca placerea resimtita de creier in timpul degustarii unui vin creste numai din atribuirea unui pret mai mare, un rezultat care dovedeste puterea marketingului, potrivit unui studiu.
Acest studiu, condus de Antonio Rangel, profesor de economie de la Institutul de Economie din California, avea ca obiectiv testarea modului in care marketingul actioneaza asupra perceptiei consumatorilor si sporeste placerea resimtita in timpul degustarii unui produs.
Cercetatorii le-au cerut unui numar de 21 de voluntari sa testeze cinci sticle diferite de Cabernet Sauvignon si sa le claseze in ordinea preferintelor. Testul a efectuat de 15 ori, vinul fiindu-le propus in ordine aleatorie.
Singura informatie pe care au primit voluntarii era pretul sticlei. Fara sa-i anunte pe cobai, cercetatorii le-au prezentat de doua ori acelasi vin, cu preturi diferite. De asemenea, ei le-au spus ca o sticla de Cabernet Sauvignon de 90 de dolari costa doar 10 dolari, iar un vin de 5 dolari costa 45 de dolari.
In timpul degustarii, oamenii de stiinta au scanat creierul voluntarilor pentru a inregistra activitatea neurala a cortexului orbito-frontal median, locul placerii legate de gust, miros si muzica. Acest scaner a demonstrat ca daca un consumator era convins de pretul crescut al vinului, garantie pentru el a calitatii, bautura era considerata, de asemenea, mai buna de creier. Acest factor subiectiv a avut deci un efect real asupra creierului, subliniaza studiul publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Sursa: Rompres