Răcuina este o planta erbacee care face parte din fam. Cariophyllaceae si mai este cunoscut in popor si sub următoarele denumiri: gușa-găinii, iarba-găinii, iarbă-moale, aurică, coada-găinii, cuișoriță, ghețișoră, roghină, scânteiuță, stela-fetei, steluță-albă. Creste in locuri cu umiditate mare, lângă fantani, gradini, pe marginea drumurilor, fiind folosită în remedii naturiste.
Pe lângă această utilizare, băiuțenii o folosesc și ca ingredient în plăcintă. Comuna Băiuț fiind singura zonă din țară în care se mănâncă plăcinta cu răcuină.
Ca remediu naturist, are o folosință pentru tratarea:
-pneumonie, astm bronsic, bronsite, raceli, tuse, hemoptizie, tuberculoza, fluidificarea bronhiilor;
-afectiuni hepatice si ale veziculei biliare, hemoragii interne, congestii locale, constipatie, sindrom dispepsic gastric;
-stimularea functiilor rinichilor, inflamatii vezicale, nefrite;
-palpitatii cardiace, insuficienta cardiaca, refacerea capilarelor fragile, reducerea colesterolului;
-avitaminoze, convalescenta, anemie, oboseala generala, reumatism;
-boli de piele, ulceratii cutanate, rani, contuzii, hemoroizi.
Aceata stire e exagerata. E de laudat ca se doreste gasirea unei retete specifice zonei, insa acesta nu este cea din articol. Aceatsa plante este foarte răspundita pentot globul, nube o plata rara, iat plăcinte umplute cu frunze verzi vom regasi in intreaga Românie, asadar si plăcinte cu rocoina / steluță.
Ești frustrata rău Claudio !