Guvernul aprobă marți plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze.
„Aprobăm în ședința de guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetățenilor și al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă și la desfășurarea activității economice în condiții de competitivitate. Astfel pentru populație, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kilowatt oră – energie electrică și 0,31 bani pentru kwh la gaze naturale, indiferent de consum.
Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kilowați-oră- energia electrică, sau 300 metri cubi cu gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru kw oră la energie electrică și circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse”, a anunțat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern.
„Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri și industria alimentară vom plafona prețurile la un leu pe kilowatt-oră, TVA inclus, pentru energie electrică și 0,37 bani kilowatt-oră la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat”, a mai spus premierul.
Plafonare preţuri la energie electrică și gaze naturale pentru populație. Nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kilowatt oră – energie electrică și 0,31 bani pentru kwh la gaze naturale
„Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie și martie, după consultările avute atât la nivelul coaliției de guvernare, cât și cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri din diferite sectoare de activitate. Discuțiile ne-au ajutat să înțelegem mai bine dificultățile cu care se confruntă cetățenii și economia și să luăm măsuri mai bune țintite pentru a interveni eficient cu soluții în această criză economică.
Am decis săptămâna trecută înființarea comitetului interministerial în domeniul energiei.
Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluții în vederea limitării creșterii prețurilor la energie, având ca atribuții principale stabilirea cauzelor creșterii prețurilor la energie și evidențierea posibilelor soluții aplicabile pe termen scurt, mediu și lung în vederea limitării creșterii prețurilor la energie”, conchide Nicolae Ciucă.