Maestrul Ioan Pop, fondator și lider al Grupul Iza, un artist desăvârșit, o îndrăgită personalitate în lumea artistică, un moroșan autentic și deosebit de modest, o adevărată voce a generațiilor Maramureșului, pe care îl reprezintă cu multă onoare de fiecare dată, este primul invitat din cadrul noului proiect intitulat „Plai cu grai”. Inițiatorul, prin acest proiect dorește să aducă mai aproape personalitățile care definesc pământul sfânt al Maramureșului de publicul larg și de cei care-i stimează și apreciază.
Printre multe altele, fondatorului Grupului Iza povestește cum trecea prin mină pentru a ajunge la evenimente: „De trecut prin mină, treceam. Pentru că mergeam când am crescut mai mare la nunți în Poiana Botizii”, astfel „urcam până la mină și ca să nu trecem dealul că era foarte greu de trecut, Văraticul, ne mai lăsa să trecem prin mină”. Exista un o galerie care făcea legătura între Băiuț și Botiza prin care oamenii treceau mai ușor. Galeria era destinată minerilor, dar în anumite contexte era folosită și de persoane din afara mineritului.
O altă poveste interesantă menționată de Ioan Pop la întâlnirea din cadrul „Plai cu grai” a fost referitoare la modul în care a început o colaborare cu o englezoaică. Călătorind mult, chiar și înainte de Revoluție, Ioan Pop a ajuns în aproape toată lumea. De Marea Britanie îl leagă o amintire deosebită, deoarece aici ne dezvăluie că a avut o colaborare cu o englezoaică. A cunoscut-o în Maramureș, ea venind pentru un spectacol la Teatru Municipal, alături de o formație din Londra, iar ulterior, la un concert susținut în Nottingham, a remarcat-o în public, ea îmbrăcând un cojoc cumpărat din Dragomirești. Ulterior, englezoaica s-a întors în România pentru documentarea tezei de doctorat, ajungând să colaboreze cu maestru Ioan Pop și să formeze și un grup artistic tradițional în Anglia, care a durat timp de 7 ani.
Ioan Pop bucura sufletele și înainte de revoluție, ajungând să fie unul dintre puținii și primi artiști care au putut să treacă granițele în acea perioadă, în care totuși, se remarcă ca un opozant al regimului, mai ales din perspectiva versuri din acel moment: „În anul 59 a venit o lege nouă/Mai apoi prin 70 ori te spânzuri ori te îneci/Ori la Colectiv te treci/Mănânce-te focu blid/Colectiv ți-o trebuit/Cu ziar acoperit/Pe ziar scrie scânteie/Vine dracu să te ieie…/Vai de mine tu Ilia/Nu-i nimică ce mânca/Nici îi fân, nici îi mălai/Nici avem ce da la cai/Nici îi grâu, nici îi făină/N-avem la copii de cină”.
Toate acestea mici povești din viața maestrului Ioan Pop ne determină să-l caracterizăm ca un artist și un om desăvârșit, curajos, inspirat și descoperitor de talente.
Întreaga discuție cu maestrul Pop poate fi văzută pe:
Iar pentru o mică parte din proiectul muzical alături de englezoaica Lucy Castle, accesați:
Carina DUNCA