Vezi VIDEO
Inchisoare risca milogii care vor mai fi prinsi la intins mana pe raza municipiului Baia Mare, iar cetatenii care le dau pomeni in bani ar putea fi amendati. Este planul autoritatilor locale pentru stoparea cersetoriei, edilii aratand ca, de maine, 12 august, persoanele fara adapost vor fi luate de pe strada „cu arcanul” si trimise la Spitalul TBC pentru investigatii medicale. Apoi vor fi directionate catre centrele de asistenta sociala din Baia Mare, unde vor primi ajutor, revenirea la vechile obiceiuri fiindu-le strict interzisa.
Patrule speciale formate din politisti locali si jandarmi vor incepe, de maine, 12 august, sa-i ridice de pe strada pe cersetorii din Baia Mare. Primele locuri unde vor „descinde” oamenii legii vor fi intersectiile din urbe, in contextul in care, chiar ieri, 10 august, un copil de etnie roma a fost accidentat in timp ce statea la intins mana in centrul orasului.
„Noi vrem sa luam copiii din strada. Acesti copii au drepturi, care nu le sunt respectate. Copiii astia nu sunt, multi dintre ei, inscrisi la un medic de familie, nu se ingrijeste nimeni de starea lor de sanatate, sunt lasati sa cerseasca iarna in frig. De asemenea, multi dintre ei nu sunt inscrisi la scoala”, a explicat Elena Mara, responsabil al Directiei pentru Protectia Copilului Maramures.
Planul anticersit demarat de Primaria Baia Mare mai prevede ca, dupa ridicarea cersetorilor, acestia sa fie legitimati, sa li se intocmeasca fise la politie, iar apoi sa fie directionati spre Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC), unde li se vor face analize medicale.
„Vor fi evaluati din punct de vedere medical si, in functie de patologia pe care o prezinta, vor fi distribuiti, inclusiv in cadrul Spitalului Judetean. Cei care prezinta patologie pulmonara, cu siguranta vor ramane internati in cadrul spitalului nostru”, a precizat managerul Spitalului TBC din Baia Mare, Sorina Pintea.
De la spital, milogii vor fi trimisi, pe categorii de varste, fie catre Directia de Protectia a Copilului, fie catre Serviciul de Asistenta Sociala, unde vor fi ajutati sa isi gaseasca alte mijloace de intretinere. Planul pus la cale de municipalitate nu le prea surade insa persoanelor fara adapost din Baia Mare, care sustin ca cersitul este… singura meserie pe care stiu sa o faca.
„Is amarat n-am unde sa stau, n-am locuinta, n-am casa, n-am masa…N-am din ce sa traiesc, nu pot sa mai fur, nu pot sa mai talharesc, nu mai pot face absolut nimic. Acuma nu pot decat sa cersesc. Altceva nu pot face… Am fost hot toata viata mea, am furat, am facut 17 ani si 6 luni de puscarie, nu mai pot sa mai fur… Cersesc”, a povestit un milog care isi duce traiul in zona bulevardului Traian din Baia Mare.
Autoritatile baimarene par insa de neclintit, aratand ca in eventualitatea in care milogii vor fi gasiti din nou in strada, ei vor fi sanctionati, riscand chiar inchisoarea intre o luna si trei luni.
„Aceasta actiune va avea un caracter permanent, pentru ca, fara un caracter permanent, nu vom putea in Baia Mare sa stopam acest flagel”, a precizat primarul orasului Baia Mare, Catalin Chereches.
Masuri se vor lua si impotriva persoanelor care vor continua sa ofere pomeni cersetorilor. Astfel, se ia in calcul adoptarea unei hotarari de Consiliu Local, prin care sa fie amendati cetatenii care dau bani milogilor, prin acest gest incurajandu-se fenomenul.
Sursa: Gabriela Kuhajda