Prefectul Vasile Moldovan a convocat ședință Centrului Local de Combatere a Bolilor Maramureș pentru aprobarea planului de măsuri cu privire la prevenirea apariției și extinderii pestei porcine africane în județul nostru.
”Având în vedere situația epidemiologică din județele (Satu Mare, Sălaj) și statele învecinate (Ungaria, Ucraina), respectiv diagnosticarea bolii în gospodării și ferme, am procedat la instituirea stării de alertă epidemiologică pe teritoriul județului Maramureș, conform Legii nr.215/2004, cu modificările și completările ulterioare. Planul de măsuri stabilește aplicarea unor măsuri specifice și monitorizarea lor de către instituțiile abilitate care fac parte din comitet. De asemenea, pentru monitorizarea măsurilor au fost aprobate termene pentru comunicarea acțiunilor și activităților din plan ”, a spus prefectul Vasile Moldovan, președintele CLCB Maramureș.
Planul de măsuri stabilește următoarele măsuri: informarea populației cu privire la evoluția bolii, modalitatea de transmitere și semnele clinice ale pestei porcine africane, dar și măsurile ce vor fi întreprinse în caz de suspiciune și confirmare a bolii; informare cu privire la obligațiile proprietarilor/deținătorilor de porcine de pe raza unităților administrativ-teritoriale cu privire la modalitatea de creștere și menținerea lor în incinta adăposturilor/curților. Se interzice creșterea porcilor în stare de libertate pe pășuni, în păduri sau pe gropile de deșeuri menajere.
O altă măsură interzice organizarea de târguri, aglomerări de animale, expoziții și transporturi de animale neautorizate sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor.
S-a dispus actualizarea stocului de echipamente și materiale de la nivelul unității operaționale locale din cadrul CLCB Maramureș, dar și actualizarea listei cu personal nominalizat pentru intervențiile în teren, în caz de boli majore, stocuri, echipamente și utilaje de la nivelul unităților locale de sprijin constituite la nivelul unităților administrativ-teritoriale.
O altă decizie se referă la efectuarea de controale în trafic (de către inspectorii DSVSA, poliție sau după caz inspectori de control rutier) a mijloacelor auto utilizate pentru transportul porcinelor vii, dar și vehiculelor proprietate personală, în scopul identificării suinelor vii provenite din gospodăriile populației situate în zonele afectate de boală.
S-a decis respectarea măsurilor de profilaxie generală specifice pestei porcine africane, a măsurilor de biosecuritate care trebuie respectate în exploatații comerciale amenajate (ferme), dar și în timpul partidelor de vânătoare.
Alte măsuri incluse în plan se referă la ecarisarea teritoriului, respectiv supravegherea stării de sănătate a animalelor sălbatice (finalizarea încheierii contractelor pentru asigurarea și distrugerea cadavrelor de animale și efectuarea de controale cu privire la starea de sănătate a vânatului).
La punctul de trecere a frontierei de stat de la Sighetu Marmației va fi asigurat permanent controlul sanitar-veterinar, respectiv interzicerea introducerii în țară a cărnii, produse din carne și produse lactate de proveniență ucraineană. În punctul de trecere va fi instalat un dezinfector pentru mijloacele de transport rutier și unul pietonal.
Va fi asigurată respectarea conduitei la nivelul unităților de abatorizare și controlul sanitar-veterinar cu privire la pesta porcină africană.
Săptămânal vor fi comunicate stadiul monitorizării măsurilor prevăzute în planul județean pentru prevenirea apariției și extinderii pestei porcine africane, a mai precizat prefectul de Maramureș.