Un plan de urgenta al Uniunii Europene ar prevede redistribuirea intre statele membre prin cote obligatorii a circa 160.000 de refugiati, dintre care Romania ar urma sa preia 7.000, scrie joi publicatia britanica Daily Mail.
In aceeasi zi, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au anuntat ca vor solicita oficial din nou institutiilor europene instituirea unui mecanism de repartizare a imigrantilor ilegali prin cote obligatorii, desi acest principiu a mai fost propus in primavara, dar nu a putut fi adoptat mai ales din cauza opozitiei unor state est-europene. Drept urmare, la Consiliul European din luna iunie s-a optat pentru o redistribuire ‘voluntara’ a 60.000 de refugiati in urmatorii doi ani, dar pana in prezent statele membre si-au manifestat disponibilitatea de a prelua in total doar 32.256.
La fel cum a fost formulata si initiativa precedenta, conform Daily Mail cotele de refugiati vor fi calculate printr-un algoritm ce va avea in vedere PIB-ul fiecarei tari, populatia ei, rata somajului si numarul de refugiati deja gazduiti.
In cazul Romaniei, daca in acea propunere cota obligatorie ar fi fost de 2.362 de refugiati, conform noii initiative prezentate de publicatia britanica acum Romania ar urma sa fie obligata sa preia 6.937 de refugiati, respectiv 4,33% din cei 160.000.
Conform noii scheme, Germania si Franta ar urma sa preia cei mai multi refugiati, 34.077 si respectiv 26.215, in timp ce Ungaria, Italia si Grecia vor fi scutite, intrucat adapostesc deja un numar mare de imigranti ilegali, ele urmand sa furnizeze refugiati celorlalte state daca un astfel de mecanism al cotelor obligatorii va fi instituit. Scutite ar fi de asemenea Marea Britanie, Irlanda si Danemarca, intrucat tratatele europene le permit aplicarea optionala a deciziilor comunitare ce tin de domeniul Justitie si Afaceri Interne.
Potrivit presei, sefii de guvern din statele Grupului de la Visegrad (Ungaria, Republica Ceha, Slovacia si Polonia) isi vor reafirma la reuniunea lor ce se va desfasura vineri, la Praga, opozitia fata de ideea cotelor obligatorii de refugiati. Conform unei surse europene neprecizate, citate tot joi de agentia Reuters, statele est-europene care se opun cotelor obligatorii de refugiati ar putea fi la randul lor exceptate de la aplicarea cotelor obligatorii daca vor accepta propunerea alternativa de a contribui financiar la gazduirea refugiatilor in alte state.
Sursa: Agerpres