Guvernul a adoptat Strategia Nationala pentru promovarea imbatranirii active si protectia persoanelor varstnice pentru perioada 2015-2020 si Planul strategic de actiuni pentru perioada 2014-2020.
„Actul normativ, adoptat, miercuri, printr-o Hotarare vizeaza infiintarea unui cadru strategic in privinta promovarii imbatranirii active, fiind stabilite trei obiective generale: prelungirea vietii active, promovarea participarii sociale active si demne pentru persoanele varstnice si obtinerea unui grad mai ridicat de independenta si siguranta pentru persoanele cu necesitati de ingrijire de lunga durata”, se arata in comunicatul de presa al Guvernului.
In cadrul primului obiectiv strategic, prelungirea vietii active „se au in vedere masuri pentru consolidarea reformei sistemului public de pensii, modificari ale politicilor de resurse umane pentru o mai buna integrare a lucratorilor varstnici si flexibilizarea prevederilor din legislatia muncii, crearea locurilor de munca favorabile varstnicilor, precum si imbunatatirea abilitatilor, a capacitatii de angajare si a independentei populatiei varstnice”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Cel de-al doilea obiectiv strategic vizeaza accentuarea unei imagini sociale pozitive a populatiei varstnice, imbunatatirea accesibilitatii infrastructurii spatiilor publice, prevenirea abuzurilor asupra populatiei varstnice si a excluziunii acesteia si diversificarea serviciilor sociale pentru populatia varstnica. In cadrul celui de-al treilea obiectiv, Guvernul „are in vedere crearea sistemului unificat de ingrijire de lunga durata (ILD) la nivel institutional prin infiintarea unui departament dedicat in cadrul MMFPSPV, dar si prin revizuirea si imbunatatirea cadrului legal pentru acreditarea si monitorizarea tuturor tipurilor de furnizori de servicii in domeniu. De asemenea, se urmareste asigurarea resurselor financiare, umane si fizice pentru sistemul de ILD.”
Obiectivele Strategiei urmaresc intarzierea imbatranirii fizice si a aparitiei afectiunilor cronice, dar si pregatirea sistemului de sanatate pentru servicii acordate populatiei varstnice. In primul caz, se va continua cresterea „taxei pe viciu”si alocarea sumelor obtinute in directia finantarii programelor de sanatate publica, diminuarea comportamentelor nesanatoase, consolidarea preventiei, imbunatatirea accesului la servicii de sanatate pentru comunitatile marginalizate. In privinta pregatirii sistemului de sanatate pentru servicii acordate populatiei varstnice, se are in vedere cresterea numarului de specialisti in geriatrie, dezvoltarea, finantarea si implementarea de servicii comunitare si de ingrijire la domiciliu pentru pacientii cu grad mare de dependenta cu afectiuni cronice.
„Romania se va confrunta, in anii urmatori, cu o transformare socio-economica profunda, datorita schimbarilor demografice. Pana in anul 2060, se estimeaza ca ponderea populatiei cu varsta mai mare sau egala cu 65 de ani se va dubla, de la 15 la 30%. De asemenea, raportul de dependenta demografica (numarul persoanelor tinere– sub 14 ani – si varstnice – peste 65 de ani – ce revine la 100 de persoane in varsta de munca) va ajunge, de la 55 in 2010, la 100 in 2055″, se precizeaza in comunicatul Guvernului.
Sursa: Mediafax