Vezi VIDEO
Strategia Sociala a Municipiului Baia Mare va fi elaborata pana la inceputul anului 2015, urmand ca apoi sa fie identificate sursele de finantare pentru punerea in practica a celor mai importante puncte. Lansarea procesului de planificare strategica pentru perioada 2014-2020 a avut loc astazi, 10 noiembrie, in prezenta primarului Catalin Chreches si a reprezentantilor Serviciului Public de Asistenta Sociala, alaturi de cei ai altor institutii si ONG-uri implicate in acest sector important.
La eveniment a luat parte si Anton Rohian, prefectul judetului Maramures, alaturi de reprezentanti ai institutiilor importante la nivel judetean, precum Inspectoratul Scolar si Directia de Sanatate Publica, alaturi de reprezentantii fundatiei Hope and Homes for Children (HHC) Romania, principalul partener in elaborarea acestei strategii.
Elaborarea strategiei sociale isi propune crearea unui cadru de cooperare a tuturor partenerilor sociali locali, prin implicarea, informarea si consultarea acestora, in vederea dezvoltarii sociale a comunitatii baimarene. Este vorba practic de o abordare integrata, ce tine cont de domeniile intre care trebuie create legaturi, de specificul local al comunitatii, dar si de grupurile aflate in risc de vulnerabilitate.
“Este un document strategic, un document care este necesar nu doar cu privire la ceea ce inseamna gandirea noastra vizavi de diversele probleme de ordin social pe care le avem, ci si pentru a gandi si a avea posibilitate de a atrage finantari pentru municipiul Baia Mare in acest domeniu. Din perspectiva noastra este foarte important sa generam un dialog cu toate entitatile implicate. Aici vorbim despre institutii, dar si despre entitati private, vorbim despre persoane cu probleme sociale, persoane defavorizate, dar si oameni favorizati de soarta care trebuie implicati in acest demers, vorbim despre ONG-uri care au foarte mare experienta in acest domeniu si rezultate emblematice atat la nivelul Baii Mari, cat si la nivelul Romaniei si la nivel international. Impreuna trebuie sa identificam problemele, dar si pasii pe care ii facem pentru a solutiona aceste probleme”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
Edilul baimarean a explicat ca acest document nu va fi unul strict, ci mai degraba o structura adaptata si imbunatatita, in functie de chestiunile punctuale care intervin pe parcursul trecerii timpului, dar si pe masura obtinerii de finantari pentru rezolvarea unor probleme importante. Tocmai de aceea, cel mai important lucru il reprezinta prioritizarea principalelor probleme existente la nivelul comunitatii baimarene.
“Putem sa vorbim despre pensionari si nevoia pe care o are municipiul Baia Mare de a avea un centru pentru persoanele varstnice, unde sa fie gazduite si unde sa li se poata oferi si servicii medicale, dar si intretinerea de zi cu zi. Este o chestiune unde municipiul Baia Mare este deficitar. Apoi trebuie sa ne gandim cum oferim persoanelor varstnice, care nu beneficiaza de intretinerea familiei, anumite facilitati la domiciliu. Eu cred foarte mult in aceasta forma de sprijin la domiciliu si cred in astfel de solutii, de a nu ii scoate pe varstnici din mediul in care s-au obisnuit si a incerca acolo, la ei acasa, sa rezolvi problemele si sa ii poti sprijini, sa nu ii duci intr-o zona institutionala unde lucrurile nu mereu pot sa semene cu o casa, cu o familie”, a explicat Catalin Chereches.
Un alt punct important il reprezinta preocuparea pentru tanara generatie, pentru adolescentii care termina studiile si care incep lupta cu viata, cu gasirea unei locuinte si a unui loc de munca.
“Trebuie si este foarte important sa ne gandim la tineri, iar aici, daca vorbim despre o strategie sociala, trebuie sa ne gandim nu doar la cei care sunt total defavorizati, ci si la cei care au urmat o scoala, la cei care au nevoie de sprijini in a-si gasi o locuinta sau un loc de munca si lucrurile acestea trebuie sa faca parte din aceasta strategie. Bineinteles ca ne gandim si la copii, la copiii din zonele si comunitatile defavorizate, inclusiv la copiii din comunitatea roma, care trebuie sa fie orientati spre educatie. Aceasta este o alta componenta ce trebuie introdusa in aceasta strategie, raportat si la ceea ce gandim pentru comunitatea roma si modul in care dorim sa integram acesti oameni, eliminand tot ceea ce inseamna pungi de saracie si mizerie din zona adiacenta municipiului Baia Mare”, a adaugat primarul baimarean.
Catalin Chereches a explicat ca principalii piloni in dezvoltarea unei societati il reprezinta educatia si sanatatea, motiv pentru care aceste domenii trebuie sa fie cuprinse in viitoarea strategie sociala a municipiului Baia Mare.
“Toata lumea spune ca e nevoie de dezvoltare economica, pentru ca in final aici trebuie sa ajungem. Dar pentru a avea dezvoltare economica trebuie sa avem oameni apti pentru munca. Iar ca sa fie apti pentru munca prioritatea numarul 1, in orice comunitate si in orice stat este educatia. Si la acest lucru trebuie sa ne raportam in strategia sociala, unde educatia trebuie sa fie o componenta importanta, mai ales acolo unde, poate parintii nu inteleg rolul educatiei si nu il transmit copiilor in modul in care ne-am fi dorit. Apoi, urmatorul pas, dupa educatie este sanatatea. Comunitatea trebuie sa fie sanatoasa, ca sa poate sa munceasca. Si abia dupa aceea ne gandim la ceea ce avem de facut pentru dezvoltarea economica. Dar sunt doua componente importante, educatia si sanatatea, acestia sunt pilonii de baza in dezvoltarea unei comunitati si in dezvoltarea unui stat”, a declarat Catalin Chereches.
Strategia Sociala a Municipiului Baia Mare va fi structurata pe categorii de grupuri vulnerabile, prin crearea unor grupuri de lucru tematice, care sa identifice problemele existente pe mai multe paliere, pornind de la legaturile dintre copii – familie – comunitate, la problemele persoanelor cu nevoi speciale, a varstnicilor, a celor cu nevoi socio-economice dar si a oamenilor din categoriile marginalizate social. Documentul se asteapta sa fie conturat la inceputul anului 2015, atunci cand se vor demara si procedurile de aplicarea pentru finantarile europene, esentiale in materializarea principalelor obiective ale acestei strategii.
Sursa: Tania Purcaru