O mare parte din regiunea inalta de la polul sud al planetei Marte s-a aflat sub apa timp indelungat in urma cu cateva milioane de ani, rezultand un mediu in care s-ar fi putut dezvolta viata, conform unui studiu publicat in revista britanica Nature.
Urmele de filosilicati, minerale din categoria argilelor care se formeaza sub actiunea apei, au fost observate cu ajutorul instrumentelor cu care este dotata sonda americana Mars Reconnaissance Orbiter in mii de locuri de pe platourile sudice ale lui Marte, pe dunele de nisip, in vai si cratere, sustin autorii acestui studiu realizat la Universitatea Brown din Rhode Island.
”Aceste rezultate demonstreaza existenta la un moment dat pe Marte, in urma cu 4,6 pana la 3,8 milioane de ani, a unui mediu bogat si divers, care ar fi putut permite dezvoltarea vietii”, sustin cercetatorii americani.
Filosilicatii identificati in zona australa a Planetei Rosii s-au format sub actiunea apei in profunzime, in subsol, la temperaturi relativ scazute – intre 100 si 200 de grade Celsius – ceea ce inseamna ca la suprafata planetei ar fi putut exista un mediu umed si relativ temperat in care ar fi putut sa se dezvolte viata.
Existenta apei in trecutul indepartat al lui Marte a fost deja atestata in repetate randuri de datele culese de modulurile de explorare aflate la suprafata planetei dar si de satelitii de explorare aflati pe orbita Planetei Rosii. NASA a anuntat recent ca modulul de explorare Phoenix a descoperit gheata in straturile superficiale de sol de la polul nord al planetei Marte.
In ceea ce priveste disparitia apei de la suprafata lui Marte, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acest proces a avut loc odata cu inceperea degradarii atmosferei pe atunci dense a planetei, degradare ce a dus la evaporarea apei in spatiu.
Sursa: Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult