Vezi VIDEO
Lume multa si buna la aniversarea a 40 de ani de la deschiderea in Baia Mare a primului planetariu public din Romania si a unicului din Transilvania. Autoritati judetene, in frunte cu presedintele CJ Maramures – Mircea Man, senatorul Gheorghe Mihai Barlea, directori de institutii publice, dar si cei doi olimpici la astronomie ai judetului – deja medaliatul international Sandor Kruk (Colegiul National Vasile Lucaciu) si Andrei Cuceu (Scoala Generala Dimitrie Cantemir), din Baia Mare si care au fost inclusi in loturile nationale olimpice de astronomie si astrofizica.
Dascali si pasionati de astronomie au fost prezenti la manifestarile de azi, 1 iulie, de la Planetariul Baia Mare, la care invitat special a fost presedintele Comisiei de Educatie si Dezvoltare a Uniunii Astronomice Internationale si Punct unic de Contact pentru Romania al Anului International al Astronomiei 2009, dr. Magda Stavinschi.
Timp de aproximativ o ora, autoritatile maramuresene au fost printre stele si nebuloase, pentru ca, firesc, la eveniment s-a discutat si despre cat de fascinant este cosmosul, dar si de cate resurse e nevoie pentru studierea lui. Planetariul, care este sectie in cadrul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, a fost, azi, in centrul atentiei, dupa ce ani in sir a fost lasat intr-un con de umbra de catre reprezentantii administratiei, fapt ce a dus la transformari dramatice ale cladirii si chiar la deturnarea partiala a activitatii institutiei.
In ultimul timp, Planetariul Baia Mare a reusit sa se puna intr-o lumina mai buna, sa isi sporeasca numarul de activitati si sa redevina un punct de atractie nu doar pentru copii, dar si pentru adulti. Din pacate, ar fi nevoie de cateva sute de mii de euro pentru dotari, cele existente acum fiind cele cu care s-a pornit activitatea in urma cu 40 de ani.
La 1 iulie 1969, in Baia Mare s-a realizat prima proiectie publica cu proiectorul stelar ZKP-1 de la firma Zeiss din Jena, Germania. In anul urmator, 1970, Planetariului i s-a alaturat Observatorul astronomic si camera de observatii solare. Pana acum, doar cu acestea a si ramas institutia, abia azi fiind inaugurata o sala multimedia in care se vor face proiectii si se vor organiza conferinte.
In cadrul manifestarilor aniversare, alaturi de sustinerea comunicarilor stiinifice si evocarea unor momente din istoria Planetariului Baia Mare, a fost vernisata expozitia de fotografie documentara ”Primul roman in Cosmos: Dumitru Prunariu” – deschisa la sediul Planetariului din str. George Cosbuc, nr.16, in perioada 1 iulie – 31 decembrie 2009 – si lansate doua publicatii – prima, brosura ”1969 – 2009: 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare”, brosura ce poarta titlul simpozionului aniversar si o a doua, studiul prof. univ. Sass I. Huba A.,”Introducere in astronomie”, carte publicata sub Editura Universitatii de Nord Baia Mare.
Sursa: Meda Muntean