”Cerul în mâinile tale– planetariu pentru nevăzători” este proiectul derulat de Complexul Astronomic Baia Mare care se adresează persoanelor care nu văd sau au deficiențe grave de vedere și prin intermediul caruia cei amintiti vor putea descoperi cerul . Este o continuare mult mai ambițioasă a proiectului derulat în 2016, care a produs prima expoziție multisenzorială dedicată nevăzătorilor și persoanelor cu deficiențe de vedere, având însă un spectru larg de interacțiune și fiind un experiment gustat deopotrivă de publicul larg.
Continuarea proiectului ”Cerul în Mâinile Tale” sub forma unui planetariu pentru nevăzători, prin punerea într-o perspectivă tri-dimensională a sferei cerești și a constelațiilor românești tradiționale, moștenire culturală identitară, cu asistența unui ghid audio, în forma în care a fost propusă este o abordare originală, comprehensivă și extrem de competitivă în exercițiul nostru de deschidere către publicurile speciale.
Un planetariu pentru nevăzători este o provocare unicat în lume, căreia Complexul Astronomic Baia Mare i-a răspuns într-o formă care cu siguranță va fi apreciată la adevărata valoare, atât de publicul nevăzător cât și de publicul larg.
Inaugurarea acestui a avut loc odata cu lansarea Anuarului de Astronomie Populară al Complexului Astronomic Baia Mare este un proiect editorial, co-finațat de Administrația Fondului Cultural Național menit să popularizeze în formulă tipărită și online etno-cosmologia românească, punând-o în dialog cu alte viziuni culturale populare asupra cerului și – în același timp, cu astronomia modernă, ca disciplină științifică. Denominarea constelațiilor românești tradiționale, tipologizarea lor și punerea într-o perspectivă de ansamblu, decriptarea simbolisticii astrale din arhitectura populară maramureșeană și nu numai, prezentarea panoramică a altor identificări și mitologii astrale din lumea întreagă – sunt câteva teme prin care este teoretizată astronomia populară ca efort complex de înțelegere a Universului. Anuarul cuprinde și câteva instrumente practice, utile celor ce iubesc astronomia, cum ar fi ghidul practic al cerului pe anotimpuri, calendarul evenimentelor astronomice ale anului 2018 și o planisferă (hartă stelară) atașată unui volum ce cuprinde 124 de pagini menite să faciliteze apropierea publicului atât de astronomia populară, cât și de cea modernă. Anuarul, tipărit într-un tiraj de 800 de exemplare, într-un format aerisit și cu un aspect deosebit, va fi prezentat și într-o ediție online, pe site-ul Complexului Astronomic Baia Mare, fiind astfel larg accesibil, cu atât mai mult cu cât unele articole au versiuni și în limba engleză.