Avocatii Elenei Udrea au depus o plangere la CSM prin care sesizeaza neregulile comise de procurorii care deruleaza ancheta in dosarul ”Gala Bute”, fostul ministru sustinand ca ancheta in acest caz nu este facuta de ”orice anchetatori”, ci de ”consilierii personali ai procurorului sef al DNA”.
”Avocatii Elenei Udrea au inaintat o plangere catre Consiliul Superior al Magistraturii prin care sesizeaza neregulile comise de procurorii care deruleaza ancheta in dosarul «Gala Bute». Subliniem de la inceput faptul ca nu avem de-a face cu orice anchetatori in acest dosar, ci vorbim de consilierii personali ai procurorului sef DNA. Practic, Laura Codruta Kovesi conduce, de fapt, ancheta in acest dosar”, scrie echipa de comunicare a Elenei Udrea intr-un mesaj postat sambata pe Facebook.
In sprijinul acestor afirmatii fostul ministru prezinta, prin echipa sa de comunicare, ”cateva elemente punctuale si perfect demonstrabile”.
Astfel, Elena Udrea sustine ca ”toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze”, scopul final fiind acela de a se genera, cu orice cost, noi si noi dosare penale, fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca ”toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune”.
”Pentru ca am vorbit de presiuni, luni, la judecarea mandatului de prelungire a arestului preventiv in «Gala Bute», ceilalti doi inculpati aflati in arest, Rudel Obreja si Tudor Breazu, au declarat ca asupra lor s-au facut presiuni din partea procurorilor pentru a declara impotriva Elenei Udrea. Au existat chiar si promisiuni privind eliberarea. Asta arata ca nu se doreste adevarul sau dreptatea, ci incriminarea lui Udrea. Se genereaza perceptia publica (reala!) ca oricine declara impotriva fostului ministru al Dezvoltarii este liber”, arata echipa de comunicare a Elenei Udrea.
De asemenea, ea sustine ca procurorii ”incearca sa ascunda judecatorilor probe si elemente importante care sunt in favoarea inculpatilor” si mai ales in favoarea sa, adaugand ca referatul prin care s-a cerut prelungirea mandatului de arestare contine ”trunchieri ale declaratiilor, astfel incat sa se construiasca o poveste”.
Udrea mai arata, in mesajul postat pe Facebook de echipa sa de comunicare, ca ”procurorii DNA au lasat-o libera pe Ana Maria Topoliceanu (pusa sub control judiciar), desi exista probe foarte clare depuse la dosar ca aceasta a incercat sa-l influenteze si constranga pe Tudor Breazu” sa dea o declaratie impotriva sa.
Totodata, fostul ministru precizeaza ca momentul in care s-a facut prelungirea mandatului de arestare ”a fost special ales astfel incat cazul sa pice la un anumit judecator”, incalcandu-se ”foarte grav principiul ca dosarul sa intre in sarcina unui judecator independent”.
”E clar ca luni s-a venit cu o solutie in plic”, mai scrie echipa de comunicare a Elenei Udrea, care mentioneaza ca procurorii nu i-au permis fostului ministru sau avocatilor acesteia sa puna anumite intrebari relevante.
”Una dintre acestea era adresata Anei Maria Topoliceanu: «daca in ziua in care Alina Bica a fost retinuta, a avut o intalnire cu Gheorghe Stelian in care acesta i-a spus ca a negociat si pentru ea protectie la DNA in dosarele pe care le-ar putea avea?» Asta ar fi aratat ca unii sunt tinta, in timp ce altii sunt protejati”, se mai arata in mesajul postat pe Facebook.
In final, Udrea sustine ca procurorii nu isi indeplinesc decat pe jumatate indatoririle – ”administreaza doar probele care le convin si neglijeaza toate declaratiile si probele in favoarea inculpatilor pe care vor sa-i distruga”.
”Credem ca pentru a se infaptui actul de Justitie, modul in care se deruleaza o ancheta penala trebuie sa fie deopotriva legal si echitabil. Din aceasta perspectiva, dosarul «Gala Bute» nu mai indeplineste criteriile necesare corectitudinii. Ar fi, deci de dorit, ca singura institutie care poate actiona concret pentru stoparea abuzurilor, Consiliul Superior al Magistraturii, sa declanseze o ancheta referitoare la acest dosar”, mai scrie echipa de comunicare a Elenei Udrea.
Fostul ministru Elena Udrea este in arest din 25 februarie, in dosarul „Gala Bute”, in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.
In 23 martie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis propunerea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv in cazul Elenei Udrea in dosarul „Gala Bute”.
In 19 martie, Elena Udrea a fost adusa din arest la DNA, pentru a fi confruntata, la cererea ei, cu denuntatorii Stefan Lungu, Ana Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia si Adrian Gardean.
Sursa: Mediafax