Vezi VIDEO
Cresc incasarile la bugetul de stat, insa planul impus de la centru e departe de a fi atins de finantistii din judet. Mai mult, Maramuresul se situeaza la coada clasamentului pe tara in privinta veniturilor atrase, iar conducerea Directiei Generale a Finantelor Publice da vina pe arieratele ce nu pot fi recuperate, in ciuda popririlor de conturi la care se recurge periodic. Numai in primele patru luni ale lui 2012, au existat peste 3.000 de blocari de conturi, in timp ce in 2011 s-a recurs la peste 20.000 de popriri.
Anul 2011 a fost unul mult mai slab decat 2010 in privinta incasarilor de la buget. Situatia pare sa se fi imbunatatit insa in primele patru luni ale acestui an, cand veniturile finantelor au crescut cu 8 %. Totusi, tinta e departe de a fi atinsa, pentru ca de la centru s-a impus un plan mai mare cu 20 %, si asta din cauza arieratelor ce trebuie recuperate. In aceste conditii, Maramuresul ramane la coada clasamentului pe tara la capitolul venituri atrase la buget.
„Trebuie sa ne asumam si imi asum aceasta nerealizare, chiar daca stiu foarte bine ca este un plan care aproape sigur nu poate fi realizat, deoarece cuprinde in el arierate ce nu pot fi valorificate sdin cauza situatiei in care se gaseste judetul nostru”, a exemplificat directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures (DGFP), Teodor Luputi.
Seful finantistilor maramureseni a exemplificat ca in 2011 s-a apelat la aproape 50.000 de actiuni de executare silita, din care peste 20.000 au fost blocari de conturi, iar in acest an s-au inregistrat circa 20.000 de executari silite, din care peste 3.000 de au fost popriri. Prin intermediul acestora s-a reusit recuperarea a circa 12.000 de lei din cele peste 71.000 de lei cat constituie datoriile nestinse.
Afirmatiile conducerii DGFP au starnit insa si indignarea altor sefi de institutii, care au aratat ca planul impus de la centru nu face altceva decat sa aminteasca de vremurile dinainte de 1989.
„Oricand poate sa-ti spuna: n-ai activitate, nu ti-ai facut planul. Eu stiu ca in 30 decembrie a disparut comitetul central al planificarii si cuvantul plan a disparut. Si vad ca se foloseste la Ministerul Finantelor. Cine il da si cum il face, incat va pune in situatia in care sa nu-l realizati? Daca tot asa va da planul, n-o sa-l realizati tot anul”, a replicat directorul Directiei Judetene de Statistica Maramures, Vasile Pop.
Totusi, atat directorul de la Finante, cat si autoritatile judetene au recunoscut ca aceste metehne nu vor disparea din institutii prea devreme, pentru ca planul se bazeaza, pana la urma, pe cifre exacte, iar singura solutie pentru a-l realiza ramane diminuarea arieratelor.
Sursa: Camelia Tocaci