Vezi VIDEO
Telefonul cetateanului, care in mod obligatoriu trebuie pus de autoritati la dispozitia maramuresenilor pentru reclamatii, este tot mai putin utilizat. Pe linia de la Institutia Prefectului nu a mai sunat nimeni de aproximativ o jumatate de an, in timp ce la Primaria Baia Mare numarul apelurilor a scazut vertiginos, fiind preferate mesajele transmise prin intermediul internetului.
Iarna aceasta, cei care au contactat autoritatile din Baia Mare pentru reclamatii au vizat in primul rand modul in care s-a facut deszapezirea, respectiv starea drumurilor din oras. In incercarea de a obtine o reactie rapida din partea reprezentantilor primariei, sute de baimareni au lansat comentarii pe Facebook, reprosuri sau sugestii pe mailurile edililor, si doar cativa au lasat mesaje pe robotul telefonic.
“Vreau sa reclam faptul ca automatele de parcare de pe strada George Cosbuc nu functioneaza, la fel si in restul parcarilor din Baia Mare, precum si faptul ca in sensul giratoriu de la intersectia bulevardului Unirii cu George Cosbuc o banda de mers este blocata cu un morman de zapada de mai bine de doua saptamani. Sunt curios ce asteptati, sa se topeasca? Mai stam o luna cu sensul acela blocat?!”, a reclamat un baimarean pe linia telefonica “Alo, domnule primar?”.
Reprezentantii Primariei Baia Mare spun ca numarul apelurilor telefonice din partea cetatenilor este tot mai scazut si ca se prefera ca mod de comunicare reteaua de socializare Facebook sau adresele de e-mail pentru a se reclama problemele din oras.
“In ultima perioada avem o reducere cu 80% a apelurilor. In acest moment sunt intre unul si cinci apeluri. Sunt momente cand vremea este ca si acum, cand ninge, si sunt anumite nemultumiri, cand oamenii suna pentru deszapezire. Vara vorbim despre cum se face salubrizarea, despre ordinea publica. /…/ Mai exista si mailul meu direct pe care primesc sugestii, adresa de Facebook. Lucru care ma bucura pentru ca relatia este mai directa. Solicitarile sunt legate de serviciile publice”, a precizat edilul Catalin Chereches
In cazul Prefecturii Maramures, numarul apelurilor este zero de cateva lui. Subprefectul Gyongyike Bondi crede ca o problema ar putea-o reprezenta si faptul ca aceasta linie telefonica a fost prea putin mediatizata iar oamenii au uitat de existenta ei.
“Din 2007, de cand fuctioneaza telefonul cetateanului, in primul val am avut destul de multe telefoane, dar acum au cam uitat oamenii. Ultimele apeluri pe anul trecut le-am avut pe perioada verii, cand erau caldurile acelea infernale si oamenii solicitau apa. Eu cred ca oamenii au uitat ca exista acel numar de telefon si de aceea nu suna. Trebuie sa se stie ca nu se taxeaza. Este un robot care inregistreaza orice problema. Noi in fiecare zi verificam acest robot, dar degeaba repetam ca nu avem mesaje”, a explicat Bondi.
Numarul de telefon la care maramuresenii pot face sesizari catre Prefectura, 0262-212.400, este cu tarif gratuit. In schimb, telefonul disponibil pentru baimareni, 0262-211.998, unde mesajul e inregistrat de un robot telefonic, se taxeaza la regim normal. Sesizarile pot fi efectuate non-stop, timpul de raspuns al autoritatilor fiind de cel mult 30 de zile.
Sursa: Anca Popescu