Pacientii au la dispozitie un formular prin care acestia, rudele sau persoanele care ii ingrijesc pot sesiza reactiile adverse in urma administrarii unor medicamente, inclusiv vaccinuri, a precizat, miercuri, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale (ANMDM), intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, pe site-ul ANMDM este postat formularul de raportare a reactiilor adverse, dar si un set de informatii si clarificari.
„ANMDM incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. In acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Daca vor exista mai multe raportari de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european”, a declarat presedintele ANMDM, Marius Savu, potrivit comunicatului de presa citat.
ANMDM arata ca reactia adversa se defineste ca „un raspuns nociv si nedorit, determinat de un medicament”.
„Sunt considerate reactii adverse si efectele nedorite care apar dupa supradozarea medicamentului, utilizarea gresita, abuzul si erorile de medicatie sau efectele nedorite aparute in urma expunerii profesionale”, precizeaza sursa mentionata.
Conform ANMDM, in Romania, in 2014, au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave.
„Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numarul acestor raportari este inca mic. In tari, precum Franta si Marea Britanie, de exemplu, numarul acestor raportari este de aproximativ 40.000 de reactii adverse in decursul unui an”, adauga comunicatul.
Sursa: Agerpres