Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, considera ca institutia pe care o conduce ar trebui sa aiba ca scop major producerea de noi valori de cultura si civilizatie. „Va trebui redefinit ceea ce-si propune Institutul Cultural Roman, caci initierea, organizarea si dezvoltarea capacitatii asociative, cum se spune in documentele institutului, nu sunt suficiente. In fapt, ICR ar trebui sa aiba ca scop major producerea de noi valori de cultura si civilizatie, reprezentarea si promovarea culturii si civilizatiei poporului roman in tara si in lume, luata in intregime. Deci, accentul se muta pe producerea de valori”, afirma Andrei Marga, intr-o postare pe site-ul ICR.
Potrivit noului presedinte al ICR, in raport cu Legea 356 din 11 iulie 2003 (cu modificarile OUG nr.27, din 13 iunie 2012), cu reglementarile ulterioare, sunt necesare dezvoltari si schimbari in directia sincronizarii activitatilor la ICR.
Acestea se refera la configurarea alternativelor de evolutie a Romaniei si articularea proiectelor corespunzatoare, in locul actualei stagnari a dezbaterii; cultivarea memoriei trecutului, contributia la rezolvarea problemelor prezentului si prefigurarea si pregatirea viitorului, sprijinirea activitatilor generatoare de ipoteze, concepte, descoperiri cognitive, inovatii tehnologice, innoiri de viziune si cultivarea si etalarea stiintelor in Romania.
„Atunci cand este vorba despre reprezentarea culturii nationale, ICR trebuie sa puna in prim-plan initiativele culturale reusite, operele validate, autorii care au creat efectiv momente istorice, iar toate acestea exista in Romania. O schimbare de accent, in favoarea operelor validate, este indispensabila, daca vrem sa asiguram prestigiu cultural tarii noastre”, afirma Andrei Marga.
In acest context, „ICR trebuie sa mute neintarziat accentul, in evaluarile pe care le face, pe faptul simplu si hotarator al valorii operei”. „Nici afinitatile sau afilierile, nici varsta, nici alte considerente nu dispenseaza pe cineva de infruntarea intrebarii simple privind opera proprie si valoarea acesteia”, afirma Marga.
Asigurarea prezentei cartilor romanesti in bibliotecile lumii, consacrarea de idei romanesti, folosirea cu rezultate a burselor, cooperarea cu editurile de referinta straine, ameliorarea situatiei corpului de traducatori, marirea accesului cititorului roman la cartile de referinta universala, sporirea relevantei propriilor edituri, contactul continuu al autorilor cu publicul, instituirea de premii reale pentru opere cu impact societal semnificativ sunt alte deziderate ale noului sef al ICR.
Sursa: Agerpres