Vezi VIDEO
Batalie mare pe finantari va fi intre alesii locali, care in 2012 trebuie sa atraga cat mai multe fonduri pentru investitii ca sa isi poata mentine posturile in administratie. In Baia Mare, de exemplu, ar fi nevoie de milioane de euro pentru realizarea planurilor generoase pe care municipalitatea le-a inclus in portofoliul de investitii fara sa aiba insa si garantia finantarii lor.
In 2012, reprezentantii administratiei publice locale din Baia Mare vor sa realizeze, cel putin declarativ, ce nu s-a facut in ultimul deceniu. Intr-un top cinci al proiectelor pe acest an figureaza crearea de noi locuri de munca prin atragerea de investitori puternici in municipiu, continuarea modernizarii retelei de apa si canalizare, reabilitarea soselei de centura, transferarea cablurilor aeriene in subteran si extinderea retelei de troleibuz in cartierul Vasile Alecsandri. Pana in prezent, doar pentru cateva dintre proiecte s-au facut pasi pentru punerea lor in practica.
“Vom intra cu planul integrat de dezvoltare urbana si toate proiectele pe care am inceput sa licitam. Au fost patru licitatii pentru consultanta. Cel tarziu in luna inauarie lansam licitatiile pentru executie pe strada Granicerilor, in Piata Cetatii, extinderea liniei de troleibuz si centrul pentru persoane cu dizabilitati, respectiv zone verzi si loc de joaca de pe strada Vasile Alecsandri”, a explicat primarul Catalin Chereches.
Oficialii primariei si-au mai propus sa reabiliteze trei blocuri de locuit din Baia Mare, cel al MAI care a fost lasat de izbeliste inainte de 1989, precum si imobilele Horea 46B si Melodiei 4. In acest sens, municipalitatea trebuie sa dispuna de un fond de 3 milioane de lei. O sursa posibila de fonduri la bugetul local si pe care se mizeaza la nivel teoretic este darea in folosinta a fostei platforme Phoenix, prin infiintarea unui parc industrial in zona.
Un alt proiect priveste impamantarea cablurilor, pe care reprezentantii municipalitatii intentioneaza sa il puna in practica printr-un parteneriat public-privat.
“Va veni o societate, care, din fonduri proprii, va realiza tubulatura si vom concesiona acest serviciu public pe o perioada de 20-30-40 de ani, urmand ca cei de la Electrica, cei care au fibra optica sa plateasca o taxa pe luna sau pe an”, a precizat edilul Baii Mari, fara sa anunte si termenul pana la care se poate face acest lucru.
De idei nu duce lipsa municipalitatea baimareana, pentru ca pe lista de proiecte se mai afla si reabilitarea a doua centre pentru pensionari – unul in Parcul Municipal si celalalt in cartierul Sasar. De asemenea, un plan perpetu de la un scrutin la altul este si cel de stramutare a ”cartierului” Craica.
Sursa: Anca Popescu