Vezi VIDEO
Municipalitatea Baii Mari a renuntat sa acceseze suma de bani ramasa disponibila din creditul bancar de 50 de milioane de lei contractat in 2009. Pe de alta parte, Primaria se pregateste sa ia un nou credit, de aceasta data de o valoare mai mare, care poate duce gradul de indatorare al Baii Mari la 22%, dupa calculele primarului Catalin Chereches.
Conform datelor Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale, organism din cadrul Ministerului Finantelor Publice, gradul de indatorare al Primariei Baia Mare, care se calculeaza la finalul fiecarui an, a fost cotat oficial, la sfarsitul anului 2011, la 26,77%, imprumuturile contractate la banci indatorand municipalitatea pana in anul 2023.
Primarul municipiului sustine ca, din creditul de 50 de milioane de lei contractat in 2009, aproximativ 40 de milioane de lei ar fi ramas neaccesati. Astazi, 20 decembrie, edilul a anuntat ca s-a renuntat la prelungirea contractului cu respectiva banca, care a expirat in luna noimebrie, pentru ca presupunea majorari a dobanzii, si le-a propus consilierilor accesarea unui nou credit, care insumeaza toate creditele luate in ultimii sapte ani de municipalitate, adica 100 de milioane de lei.
„In momentul de fata, municipiul Baia Mare are un grad de indatorare de 9%. In varianta nivelului maxim de indatorare, in momentul de varf al creditului, cand va fi integral tras putem ajunge la un grad de indatorare de 22% dintr-un total maxim admis de 30%, dar asta doar pentru un de zile”, a explicat primarul Catalin Chereches.
Strategia noului credit prevede ca perioada de gratie sa fie de doi ani, iar tragerile sa fie efectuate pana in 2016 sau 2017, iar argumentele in favoarea necesitatii contractarii celui mai mare credit din istoria orasului au fost prezentate de catre primar.
„Pentru dezvoltarea municipiului, pentru cofinantarea proiectelor europene si pentru dezvoltarea unor zone industriale, pentru ca functionarea municipiului fara industrie si fara dezvoltari tehnologice nu se poate face, cred ca genereaza oportunitatea realizarii unei astfel de contractari de finantari rambursabile”, a aratat primarul Baii Mari, Catalin Chereches.
Printre proiectele care vor fi finantate cu cei 100 de milioane de lei se numara, potrivit primarului: un parc industrial in fostul combinat Cuprom (ceea ce presupune cumpararea terenului de la Piraeus Leasing Bank si de la Cuprom – care si-a rascumparat terenul pus ca gaj si intrat in posesia altor doua institutii bancare si detine acum 37% din intreaga proprietate), achizitia sediului Remin si reabilitarea acestuia, cofinantarea izolarii termice a blocurilor, cofinantarea proiectelor europene, reabilitari la unitatile de invatamant (in special colegiile „Gheorghe Sincai” si „Vasile Lucaciu”), reabilitarea Pietei Revolutiei, drumul de centura, reparatii capitale pe bulevardul Republicii si strada Culturii si un skatepark (in zona Campului Tineretului).
In ultimii 20 de ani, Primaria Baii Mari a contractat noua credite bancare, doar in ultimii sapte ani imprumutand de la banci, in doua transe, 100 de milioane de lei. In acest moment, Primaria plateste rate si dobanzi de aproximativ 500.000 de lei pe luna.
Sursa: Catalin Vischi