A doua centrala nucleara din Romania va fi construita in apropierea raului Somes, in prezent fiind evaluate patru amplasamente, dupa cum au declarat surse guvernamentale, agentiei Mediafax. Zona in care ar urma sa fie realizat proiectul nu a fost indicata, insa autoritatile pot avea in vedere doar judetele Cluj, Bistrita, Salaj, Maramures si Satu Mare, pe care le traverseaza raul Somes, al cincilea ca marime si debit din Romania si cu o lungime de 376 de kilometri. Proiectul este unul de perspectiva, insa nu lipsit de riscuri odata realizat, tinand cont ca se utilizeaza materiale radioactive pentru producerea energiei.
Intentia constructiei celei de-a doua centrala nuclear-electrica a fost declarata inca din 1983-1984, iar ea s-a perpetuat odata cu guvernele postdecembriste, atat Cabinetul Tariceanu, cat si guvernul condus de Emil Boc analizand amplasamentele cele mai potrivite.
Pana la alegerea unei zone de pe Somes, au fost luate in calcul peste 100 de amplasamente, in principal zona Transilvaniei (73 locatii in bazinele raurilor Oltului, Muresului si Somesului), Moldova (bazinul raului Bistrita, 18 locatii) si Dobrogea (bazinul Dunarii in amonte de Cernavoda, 11 locatii), dupa cum a indicat Mediafax.
Raul Somes este format din unirea la Dej a Somesului Mic cu Somesul Mare langa municipiul Dej. Somesul Mic (format prin confluenta Somesului Rece cu Somesul Cald) are izvorul in Muntii Apuseni, iar Somesul Mare izvoraste din Muntii Rodnei. Se varsa in Tisa pe teritoriul Ungariei.
Regiunea bazinului Somesului este dens populata (peste 1,9 milioane locuitori in zonele urbane si rurale) si dezvoltat economic (industrie, agricultura si paduri), in zona situandu-se orase importante precum Cluj-Napoca (332.000 locuitori), Baia Mare (149.000), Satu-Mare (130.000), Bistrita (87.000) si Zalau (71.000). In bazin, exista cateva orase mici cum sunt Turda, Dej sau Ludus si un numar mare de localitati in zona rurala. Circa 52% din populatie locuieste in zona urbana si 48% in zona rurala. Localitatile principale prin care trece raul sunt Sangeorz-Bai, Nasaud (pe Somesul Mare), Cluj (pe Somesul Mic), Dej, Satu Mare, Jibou si Ulmeni.
Singura centrala nucleara din Romania se afla la Cernavoda, unde functioneaza doua unitati nucleare cu o putere de circa 700 MW fiecare si care asigura circa 18% din consumul national. Prima a fost pusa in functiune in luna decembrie a anului 1996, iar cea de-a doua in august 2007. Reactoarele nucleare de la Cernavoda utilizeaza tehnologia canadiana cunoscuta sub acronimul CANDU.
Apa este extrem de importanta in intretinerea unei centrale nucleare. De exemplu, la Cernavoda, cand nivelul Dunarii scade mult, iar apa de racire nu mai poate fi pompata in instalatiile de racire, reactoarele trebuie oprite. Acest lucru s-a intamplat in august-septembrie 2003, cand centrala a fost oprita timp de trei saptamani
La Cernavoda, alte doua grupuri nucleare urmeaza sa fie date in folosinta in 2015-2016, de proiect ocupandu-se compania EnergoNuclear, infiintata in martie 2009. Actionarii companiei sunt: ArcelorMittal Galati (6,2%), CEZ (9,15%), ENEL (9,15%), GDF SUEZ (9,15%), Iberdrola (6,2%), Nuclearelectrica (51%) si RWE Power (9,15%).
Compania a inceput faza pre-proiect care se estimeaza ca va dura 18 luni. La sfarsitul acestei perioade vor fi stabilite angajamentele comerciale referitoare la finalizarea celor doua unitati nucleare si operarea lor pe termen lung, cat si metoda efectiva de finantare a proiectului.
Despre termenele de realizare a celei de-a doua centrale nucleare din Romania nu exista informatii clare, singurele date concrete fiind pentru unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, unde numai pentru faza preliminara de proiectari se estimeaza costuri de circa 30 de milioane de euro.
Sursa: M.M.