Site-ul estioinvingatoare.ro, dedicat femeilor afectate de cancer mamar, a fost lansat miercuri in cadrul unui eveniment la care au participat medici, personalitati din lumea mondena si paciente. Platforma isi propune sa vina in ajutorul femeilor atat in ceea ce priveste prevenirea cancerului mamar, cat si in privinta oferirii de informatii referitoare la reconstructia sanului dupa o mastectomie.
Cei prezenti la eveniment au subliniat faptul ca, de peste un an, protezele pentru persoane ce au suferit de o operatie de extirpare a unei tumori canceroase la nivelul sanului sunt decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate. Costul operatiilor de natura cosmetica insa este suportat de pacient.
Evenimentul de miercuri, cand este celebrata Ziua Internationala a Constientizarii cu privire la Reconstructia de San, la care au participat medicii Alexandru Blidaru, Cristian Bordea, Dan Jinga, Dragos Zamfirescu, Ana Maria Oproiu si Beatrice Vilcu de la Romger Medical – mentorul campaniei de care este legata platforma online, a fost moderat de Virgil Iantu.
„Faptul ca operatia de reconstructie e compensata de Casa de Asigurari e minunat. Problema esentiala in Romania e ca boala aceasta se diagnosticheaza tarziu. Scopul e sa nu facem mastectomie”, a spus doctorul Alexandru Blidaru de la Institutul Oncologic Bucuresti. El a aratat ca, in timp ce in Occident doar 20% din cazurile de cancer la san se rezolva cu mastectomie, in Romania aproape 80% din cazuri necesita interventia aceasta. Blidaru a amintit ca in Romania prima pacienta care a suferit o reconstructie mamara cu proteza a fost inregistrata in 1999.
La randul sau, Dan Jinga si-a amintit ca, in urma cu un an si jumatate, se afla in Parlamentul Romaniei cand a fost adoptata decizia ca reconstructia mamara dupa o operatie de cancer sa fie decontata de Casa de Asigurari. El a spus ca, deocamdata, targetul este de 800 de proteze mamare pe an, dar cifra ideala s-ar ridica la 2.000.
Unul din rolurile platformei lansate miercuri este sa informeze persoanele afectate de cancer mamar, care sufera o extirpare de san, ca reconstructia este sustinuta din fonduri publice, deoarece, in prezent, acest lucru este putin stiut, au subliniat cei prezenti. „Cele 800 de operatii de proteze care fi trebuit facute (anul trecut – n.r.) sunt o pierdere. Au fost retrasi banii alocati anul trecut pentru aceasta. Anul acesta sunt suficient de multe proteze care pot fi puse gratis”a declarat Ana-Maria Oproiu.
Ea a mentionat ca, anul trecut, in Bucuresti, au fost realizate 75 de asemenea operatii. In prezent, operatiile de reconstructie dupa mastectomie pot fi realizate in noua spitale din Bucuresti si 19 centre clinice din tara. Respectivele clinici sunt disponibile pe estioinvingatoare.ro. De asemenea, persoanele interesate pot afla, pe aceeasi platforma, povesti ale unor femei care au trecut prin experienta mastectomiei, pot afla care sunt drepturile celor care sufera de cancer la san sau pot adresa intrebari.
Doctor Dragos Zamfirescu, presedintele Asociatiei Chirurgilor Plastici din Romania, a povestit ca a realizat chiar miercuri o ultima operatie de reconstructie de san pentru o pacienta care a suferit mai multe interventii de-a lungul a doi ani. El a spus ca multe femei care au suferit mastectomii nu apeleaza la operatii de reconstructie din cauza lipsei de informare. La randul ei, Beatrice Vilcu a adaugat ca majoritatea pacientelor cu care a vorbit de-a lungul timpului nu au apelat la o asemenea operatie din cauza lipsei de bani.
Prezenta la evenimentul de miercuri a fost si Dania Selaru, care a suferit o interventie pentru extirparea unei tumori maligne la san si apoi o operatie de reconstructie mamara in 2012. Ea a marturisit ca a avut nevoie, ca pacient, de informatii „corecte si disponibile”, iar la acel moment s-a indreptat spre platforma breastcancer.org.
Breast Reconstruction Awareness Day (BRA Day) este ziua dedicata femeilor care au suferit una sau mai multe operatii de reconstructie a sanului dupa ce au suferit de cancer mamar si este marcata la nivel international pe 21 octombrie.
Sursa: Agerpres