Fundatia Schengen pentru Pace din Luxemburg are placerea de a anunta a noua editie a Forumului Mondial al Pacii ce va avea loc in Romania. Municipiul Baia Mare este gazda acestei editii si este prima din cele noua cand acest eveniment este organizat intr-o alta tara decat cea de origine, Luxemburg.
Primul Forum Mondial al Pacii a avut loc in 2007 cu scopul de a aduce impreuna specialisti din toate domeniile pentru a-si impartasi ideile si pentru a gasi impreuna modalitati de promovare a efortului de pace depus de atat de multi activisti, cat si de organizatii mici sau mari din intreaga lume.
Forumul Mondial al Pacii a devenit o platforma pentru schimbul celor mai bune practici si o piata pentru promotorii pacii. O data pe an un numar tot mai mare specialisti sunt invitati sa isi prezinte proiectele si ideile, eforturile si modalitatile lor de a construi o lume mai pasnica.
Un grup mic, dar international, de savanti, cercetatori, artisti, politicieni, tineri activisti si cetateni din intreaga lume au organizat o prima conferinta in Schengen, Luxemburg in 2006.
De la acest mic eveniment, Forumul Mondial al Pacii s-a dezvoltat intr-o platforma globala dedicata activistilor si initiativelor de pace.
In fiecare an se propune o anumita tema de discutie. Temele discutate pana acum includ: Rezolvarea conflictului, Stabilirea de legaturi intre femei si promotori ai pacii, Pace si stabilitate. Din anul 2012 se decerneaza si Premiul Luxemburg pentru Pace, cu scopul de a onora activitatea promotorilor pacii cu rezultate remarcabile.
Editia din 2015 a Forumului Mondial al Pacii va avea loc in Baia Mare, Romania intre 7-10 mai si va avea ca tema Gasirea valorilor globale comune. De asemenea va avea loc si un Forum Mondial al Pacii pentru tineret in Cairo, Egipt intre 4-6 mai, 2015.
Situatiile de violenta apar intr-o multitudine de forme, de la sporadicele demonstratii violente in strada la degradarea mediului. Este foarte important sa dezvoltam definitii foarte generale ale pacii deoarecerea gasirea de solutii presupune o experienta cu multe implicatii.
Care sunt provocarile de maine? Ce forme de procese si decizii politice vor incuraja populatia lumii sa ridice probleme de pace si nu de razboi? Sunt guvernele capabile sa transforme pacea intr-o realitate? Care este rolul societatii civile? Cand ne confruntam cu provocari multi-dimensionale, si solutiile trebuie sa fie multi-dimensionale. Revolutia in tehnologie si economia globalizata au creat o situatie in care unele activitati sunt mai pasnice si mai amicale decat altele. Putem sa cumparam pacea? Cum investim in pace? Este pacea o optiune pentru toti? Sunt atatea intrebari care deschid dezbateri si care necesita investigare din perspectiva resposabilitatilor sociale, morale si etice ale guvernelor, ale ONG-urilor, ale afacerilor si ale indivizilor.
Forumul Mondial al Pacii tinde sa fie punctul global de dezbateri responsabile, cercetari si analize ale tuturor elementelor ce duc la dezvoltarea unei lumi pasnice. Acesta isi propune sa fie chiar si un loc in care sa se poata face propaganda pentru pace, un camin al celor mai bune practici. Misiunea noastra este de a aduce Forumul de Pace Mondiala la urmatorul nivel, dezvoltand cadrul si conditiile corespunzatoare cresterii continue, asigurandu-ne ca vocile participantilor sunt auzite in aceasta lume tot mai galagioasa.
Totodata, forumul Mondial al Pacii este o platforma generala si deschisa tuturor oamenilor binevoitori si ideilor acestora.
Un numar de peste 60 de specialisti internationali, lideri politici, religiosi sau activisti in domeniul pacii, reprezentand peste 30 de tari ale lumii vor interactiona cu cei peste 30 delegati romani precum si cu publicul baimarean in cadrul unui program ce cuprinde o varietate de activitati, de la discursuri si schimburi de bune practici, la ateliere de lucru si dezbateri pe teme date, momente artistice si schimburi culturale sau expozitii de fotografie si desene.
Un moment deosebit va fi realizarea unei mandale a steagurilor Natiunilor Unite care va avea loc in dimineata zilei de vineri, 8 mai, in piata Millennium. De remarcat este si organizarea targului ONG-urilor, tot vineri 8 mai, de la orele 17:30, in Parcul Municipal ”Regina Maria” din Baia Mare, prilej bun pentru activistii baimareni de a-si prezenta activitatea si realizarile atat publicului baimarean cat si delegatilor straine cu care speram sa stabileasca pe viitor parteneriate.
Programul zilei de simbata, 9 mai, se va desfasura la Sighetul Marmatiei, atelierele si activitatile fiind gazduite de Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei.
Tema generala a forumului este “In cautarea valorilor globale comune” (gasirea volurilor globale comune) iar subiectele discursurilor ;i a atelierelor (workshopurilor) vor adresa problematici precum: Tragedii din zona mediteraneana – perspective din Balcani, Europa de Sud, Turcia, Orientul Mijlociu si Africa; Managementul sustenibil al conflictelor – de la pacea interioara la pacea exterioara; valoarea in stiinta; etica si morala; justitie si adevar; valoarea in limbaj; barbatii, femeile si valorile; teoria valorilor; sisteme valorice in religiile lumii; Valori in Europa, America de Nord, America de Sud, Africa, Asia; Egalitate, Democratie, Fraternitate, Libertate, Diversitate; limitele libertatii; Valori comune si preventia conflictului; Carta Natiunilor Unite cu privire la pace; conflicte in Europa, , America de Nord, America de Sud, Africa, Asia; valoarea si puterea muzicii ca mediu de promovare a pacii;
Evenimentul are loc cu sprijinul primarului Catalin Chereches.
Sursa: World Peace Forum 2015