Situatie iesita din comun in judetul Maramures. Tinerii care au implinit 18 ani si care se afla inca pe bancile scolii nu si-au primit alocatiile. Cauzele sunt modul deficitar de acordare a platilor la nivel national si micile neintelegerile dintre institutii privind metodologia de alocare a sumelor de bani.
Alocatiile elevilor care au implinit 18 ani intarzie sa ajunga pe carduri desi, conform legii, acestea trebuie sa se acorde pana la finalizarea studiilor preuniversitare. Nemultumitii s-au adresat Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures si Agentiei Judetene de Prestatii Sociale pentru a afla unde s-a produs “scurtcircuitul”.
“Imi verific cardul aproape zilnic, dar nimeni nu ne anunta de ce intarzie banii. De la secretariat ni se spune ca dosarele au fost deja trimise mai departe la Agentia care efectueaza platile. Nu stiu ce sa mai cred”, spune Roxana Nemeth, eleva la Grupul Scolar “Aurel Vlaicu” din Baia Mare. In aceasta situatie se afla liceenii din judet care au implinit 18 ani in ultimul an calendaristic.
Conform metodologiei aplicate la nivel national, dosarele cu elevii care au implinit 18 ani sunt trimise lunar la ISJ Maramures pentru a fi vizate. Abia dupa aceea ajung la Agentia de Prestatii Sociale. Prin programul informatic de gestiune Safir, datele sunt introduse in calculator. Abia dupa ce listele sunt centralizate si se primeste acordul de finantare de la Bucuresti, platile sunt alocate pe carduri.
Reprezentantii ISJ Maramures sustin ca listele au fost vizate si directionate catre agentie imediat dupa primirea dosarelor. „De la noi au plecat toate dosarele la timp”, asigura purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Potrivit directorului Agentiei de Prestatii Sociale, Gabriela Hofer, dosarele au sosit… cu o usoara intarziere. Se pare ca programul utilizat este de asemenea greoi. “Conform legii, adolescentilor ajunsi la varsta majoratului nu li se mai acorda alocatia, pana cand nu fac dovada faptului ca inca sunt elevi. Acestia trebuie sa isi intocmeasca un dosar pentru a beneficia in continuare de acesti bani. Dosarele au sosit, treptat, pe parcursul a mai multor saptamani. Ultimele au ajuns abia la finalul saptamanii trecute. Initial, stabilisem data de 15 octombrie ca termen pentru centralizarea datelor, dar nu am putut sa il respectam, deoarece modalitatea de introducere este deosebit de greoaie”, spune Hofer.
Pentru dosarul unui singur elev, lucratorii Agentiei trebuie sa munceasca doar trei minute. Operatiunea cuprinde verificarea dosarului si introducerea datelor in calculator si apoi arhivarea acestora. Insa, avand in vedere ca in lucru sunt aproximativ 4.000 de dosare, timpul necesar pentru efectuarea operatiunii este mult prea mare pentru ca situatia sa fie remediata intr-o singura luna. “Trei angajati ai institutiei noastre se ocupa de acest lucru. Insa, tot ce se munceste dupa data de 15 a lunii nu mai poate fi inregistrat in sistem decat luna urmatoare, deoarece… serverul se blocheaza automat. Astfel, in luna noiembrie doar o parte din elevi vor primi alocatiile restante. Urmeaza ca, in luna decembrie si, poate, doar in luna ianuarie a anului viitor restul elevilor sa primeasca banii. Nu avem ce face, programul este unul deficitar”, arata Gabriela Hofer.
Din nefericire, acest program de gestiune Safir isi arata, pentru a nu stim cata oara, lipsurile, iar autoritatile abilitate nu fac nimic pentru a preveni aceste neajunsuri.
Sursa: Catalin Tineghe