Activitatea comerciala si micul trafic de frontiera de la Sighet – Solotvino, de o parte si alta a podului istoric, au fost intrerupte brusc. Pana in primavara anului urmator, poate chiar in vara – dupa cum e obiceiul la romani – nici nu se va relua deoarece podul istoric va ramane cu siguranta inchis. Asadar, traficul – si la prorpriu, si la figurat – se va concentra la Punctul de Trecere a Frontierei de la Campulung la Tisa.
Bisnitarii au fost nevoiti sa isi adapteze metodele de lucru la noile conditii. Cel mai simplu a fost de rezolvat cu vamesii corupti, care in schimbul unor banuti sunt dispusi sa inchida ochii, dar nu e intotdeauna atat de simplu de introdus tigarile de contrabanda in Romania, astfel incat cartusele ”zboara” imediat ce se ajunge pe pamant romanesc, taranii din Campulung la Tisa putand mai bine sa iasa la recoltat de tutun, decat de porumb.
Numarul contrabandistilor ii copleseste pe vamesi si graniceri
Un exemplu elocvent este cel petrecut de curand, cand o patrula a observat ca din trenul international de persoane Teresva – Sighet s-au aruncat mai multe colete, ridicate de doua persoane. Dupa efectuarea cercetarilor, politistii de frontiera i-au identificat pe cetatenii Aurel (40 ani) si Alexandru D. (16 ani), tata si fiu, cu domiciliul in Sighetu Marmatiei. Cei doi au fost condusi la sediul Politiei de Frontiera Sarasau pentru audieri. In urma verificarilor, in coletele respective au fost gasite 500 de pachete de tigari "Ronson" in valoare de 1.900 lei (valoarea in vama). Acestea fusesera aruncate din tren de ucraineanca Maria D. (31 ani). Cei trei s-au ales cu dosar penal pentru savarsirea infractiunii de contrabanda si asociere la savarsirea de infractiuni.
Odata cu sosirea trenului in gara CFR Campulung la Tisa controlul a fost extrem de drastic. Astfel, bisnitarii au abandonat in favoarea statului roman 4.871 pachete de tigari de provenienta ucraineana in valoare de 20.670 lei.
Tot acolo a fost prins si Stelian Grigore B. (40 ani), din Sighet. La aproximativ 500 m inainte de a intra in PTF Campulung la Tisa, aflandu-se in trenul de persoane Teresva – Sighet, a aruncat doua bagaje voluminoase dupa care a sarit si el din tren. Cele 2 bagaje contineau 524 pachete tigari marca Ronson, 428 pachete Viceroy si 100 pachete Marlboro. Simtindu-se urmarit a incercat sa fuga. Cu ocazia cercetarilor s-au mai descoperit inca trei bagaje voluminoase cu 850 pachete tigari Ronson si 480 pachete Viceroy. Cele 2.382 pachete in valoare de 9.615 lei a fost confiscata.
Hartia de 50 de lei este ”biletul” de intrare in tara pentru bisnitari
Pentru a reusi sa fenteze autoritatile romane si a aduce marfa ucraineana in tara, bisnitarii si-au facut adevarate retele, din care fac parte pana si copii – care, se stie, nu raspund penal. Biletul valabil de trecere a frontierei il reprezinta spaga, fara de care nu se poate face nimic.
”Mergem sa cumparam marfa ieftina din Ucraina si apoi sa o vindem in Sighet. Este singura noastra sansa de supravietuire. Ucrainenii ne dau voie sa aducem orice produs, insa nu gratis. 50 de lei trebuie sa platim pentru marfa adusa. Ei accepta lei, euro sau grivni. Orice. Daca ii dai banii nici nu se mai uita in bagaje”, a spus un sighetean, sub protectia anonimatului.
”Suntem tratati diferentiat de autoritatile ucrainene. Daca suntem romani ne cer mai multi bani pentru a nu ne controla. Cei de-ai lor scapa mai ieftin. Noi platim cam 25-30 de grivni, iar ai lor dau spaga numai 15-20 grivni. La ei ne este mult mai usor. Dam banutii si scapam. Problema este in vama romaneasca. Aici incep problemele. Aici, vamesii si politistii de frontiera sunt foarte drastici si de cele mai multe ori suntem nevoiti sa ne abandonam marfa pentru a scapa de amenda, urmata fireste de confiscarea acesteia”, a declarat un alt roman care face regulat drumul Sighet – Teresva.
Vamesii romani nu sunt usa de biserica
Tigarile de contgrabanda aduse din Ucraina se vand la lumina zilei, fara niciun ascunzis, sub ochii ingaduitori ai organelor de control. De cele mai multe ori, bisnitarii ies castigatori si inregistreaza profituri insemnate, mai ales daca au marfa multa. Un pachet de tigari "Ronson", care costa in Ucraina 2 grivni (adica un leu nou), este vandut pe piata neagra din Maramures cu 3-3,5 lei.
Fara ajutor din partea organelor de control nu s-ar putea insa. Norocu cu subrezirea podului istoric de la Sighet, care a mai limitat traficul cu tigari de la granita cu Ucraina pentru ca inainte de inchiderea lui se aduceau tigari de contrabanda cu TIR-ul, nu cu sacosa.
Vamesii ucraineni sau romani nu erau straini, iar unii chiar erau implicati in filiere, cum a fost si cazul Mariei Rita Ticu, inspector vamal superior din Cluj cu activitate temporara la Biroul Vamal Sighet, pe care procurorii DNA au acuzat-o de dare si luare de mita in forma continuata dupa ce a incercat sa ”cumpere” un politist de frontiera, caruia i-a propus sa lase sa intre in tara mai multe masini incarcate cu tigari de contrabanda. Si alte cazuri similare s-au mai inregistrat atat in Ucraina, cat si in Maramures, dar cu un exemplu-doua nu se poate combate nici coruptie, nici traficul.
Sursa: Vasile Dale