Ultimul raport al Prefecturii Maramures arata ca probleme deosebite se inregistreaza acum in comunele Coas, Botiza si Barsana. Avem gospodarii si terenuri agricole inundate, podete luate de apa dar si drumuri sau maluri surpate din cauza viiturilor.
COAS: 15 gospodarii si anexe inundate, 5 podete distruse, 10 hectare de teren sub ape, 12 fantani si o lucrare de aparare a malurilor afectate de viitura. In plus se circula cu dificultate pe 2,5 kilometri de drum judetean si pe trei drumuri comunale, pe o distanta de 4 kilometri.
In satul Intrerauri au aparut probleme din cauza torentilor formati pe versanti. Populatia a semnalat ca doua hectare de teren arabil au fost inundate, ca sunt afectate lucrarile de aparare a malurilor, un podet si ca un drum comunal e acoperit de apa pe o lungime de 2,5 kilometri.
Prefectul judetului Gyongyike Bondi, a carei casa de vacanta se afla in zona, a putut sa rasufle usurata dupa ce a vazut ca viitura i-a ocolit proprietatea.
BOTIZA: In comuna, soselele au avut de suferit din cauza ploilor. Primaria din localitate a anuntat ca Drumurile Judetene 171A si 171D s-au surpat pe o lungime de 250 de metri.
Autoritatile spun ca situatia nu este foarte grava, dar ca, din cauza incidentului, circulatia rutiera in zona a devenit periculoasa si ca reteaua de alimentare cu apa a comunei Botiza risca sa fie grav afectata.
BARSANA: Viitura a afectat malurile raului Iza. Reprezentantii Prefecturii Maramures spun ca e vorba de o eroziune, dar ca problema a fost deja rezolvata. Luni s-a intervenit in forta in aceasta zona – peste 20 de persoane fiind puse sa refaca malul distrus. S-au ridicat baraje de nisip si s-au creat trei pinteni de deviere pentru ca raul Iza sa nu se mai surpe malurile.
Localnicii sunt, in continuare, speriati de problemele aparute. Ei spun ca daca ploile vor continua raul va iesi din matca si risca sa le inunde gospodariile.
Autoritatile maramuresene sustin insa ca probabilitatea sa se produca inundatii in Maramures este mica deoarece debitele raurilor sunt in scadere. La aceasta ora se intervine cu personal specializat pentru remedierea problemelor aparute. Se lucreaza in special la protejarea malurilor si la refacerea drumurilor sau a podetelor afectate. Reprezentantii Prefecturii Maramures au precizat ca pagubele se ridica la nivelul catorva miliarde de lei. In prezent, comisiile de specialitate incearca sa evalueze cu exactitatea totalul pierderilor.
Sursa: Larisa Tivadar