Comuna Stramtura este lovita a doua oara in decurs de doua saptamani. De aceasta data situatia este mult mai grava, cele mai afectate fiind satele Glod si Slatioara, care au ramas fara curent electric dupa ce un stalp de inalta tensiune a fost doborat de ape.
Glodul a ramas izolat dupa ce drumul de acces s-a rupt, iar de la podul Slatioarei se poate circula pe o singura banda si numai cu masini mici. Zona este extrem de periculoasa pentru ca apa a sapat sub asfalt, iar carosabilul poate sa cedeze in orice moment.
Primarul din Stramtura, Ioan Pasere, a spus ca viitura a fost cu mult mai puternica decat cea de acum doua saptamani. ”Am vorbit cu viceprimarul care sta in Glod. Mi-a zis ca a fost prapad. Gaini si purcei au fost luati de ape. A intrat in case, a distrus podetele. E rau. Viceprimarul, care sta intr-o zona inalta, mi-a spus ca viitura i-a distrus gardul din beton. Maine dimineata (n.r. – sambata) vrem sa ajungem cumva acolo si sa vedem ce putem face”, a declarat Pasere.
Probleme au fost si in Giulesti, unde grindina a umplut efectiv santurile de pe marginea drumului. Gheata a avut marimi intre o aluna si o nuca. Acoperisurile de la case au fost distruse, geamurile s-au spart, iar culturile agricole au fost puse la pamant. Mai multe case au fost inundate atat in Giulesti, cat si in Feresti. Deocamdata, autoritatile nu stiu cate gospodarii au fost afectate.
Ecaterina Bura Andrei, hidrolog – responsabil aparare impotriva inundatiilor in cadrul Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Baia Mare, a declarat ca de la ora 16.30, in judet, au fost depasite punctele critice de precipitatii in 10 posturi, 8 pe cursul Tisei si 2 pe Somes.
Ca urmare a ruperilor de nori, pe cursul raului Iza, la Stramtura, si pe Barasu, in localitatea Buciumi, cotele au crescut fara sa depaseasca insa cotele de aparare. Specialistii SGA vor ramane in alerta pana luni, prognozele indicand caderi masive de precipitatii la acest sfarsit de saptamana.
„S-au semnalat probleme la Giulesti, la Feresti, la Viseu, la Borsa, la Sighet, pe Valea Izei, dar si la Mesteacan, Somcuta Mare sau Boiu Mare. Numarul localitatilor afectate e foarte mare. A intrat apa in unele locuinte, in in alte parti au fost blocate drumurile din cauza stalpilor rupti. A cazut multa grindina. De la marimea unui ou de porumbel la marimea unei nuci. Vom interveni cu forte in cursul dimineatii”, a declarat pentru eMaramures.ro plutonierul adjunct sef Cornel Ioanas, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU).
El a declarat ca raurile nu au iesit din matca in urma ploilor torentiale de aseara si ca doar Iza a pus probleme. „Problemele pe Valea Izei au recidivat. Raul Iza a crescut intr-o ora cu un metru.”
Plutonierul a precizat ca primele avertizari meteorologice au fost transmise in jurul orei 14.00. Se stia ca in acest final de saptamana exista pericol de inundatii in Maramures, dar nimeni nu se astepta ca furtuna sa loveasca atat de violent si in atat de multe localitati. „De la ora 14.00 si pana la ora 21.00 am primit 28 de avertizari pe diferite locatii din judet”, a afirmat Cornel Ioanas.
S-a asigurat permanenta in toate punctele de lucru ale SGA Baia Mare, iar echipele de interventie ale ISU Maramures sunt in stare de alerta. Sambata dimineata, se va incepe si evaluarea pagubelor de catre comisiile locale.
Sursa: Larisa Tivadar si Meda Muntean