Purtatorul de cuvant al PNL Diaspora, Ovidiu Raetchi a declarat, vineri, ca declaratiile ministrului Comunicatiilor, Sorin Grindeanu, potrivit carora nu exista bani la buget pentru votul electronic, arata ca acest tip de vot nu e o solutie, iar Ponta trebuie sa accepte votul prin corespondenta.
„Ministrul Comunicatiilor il contrazice direct pe Victor Ponta cu privire la modalitatea de votare pentru romanii din Diaspora. In timp ce Victor Ponta se arata, in ultima declaratie pe subiect, in favoarea votului electronic, Sorin Grindeanu a spus ieri (joi, nr) ca nu exista bani la buget pentru acest tip de vot. Practic, colegul de partid si de Guvern al premierului a transat discutia cu privire la votul la distanta pentru Diaspora: votul electronic nu este o solutie pentru Guvern, iar Ponta trebuie sa accepte votul prin corespondenta”, a precizat Raetchi, prin intermediul unui comunicat de presa remis.
Deputatul liberal a aratat ca ”PSD nu mai poate cauta pretexte pentru blocarea votului romanilor din strainatate”.
Ovidiu Raetchi a apreciat ca ministrul Sorin Grindeanu a oferit prin declaratiile sale si mai multa legitimitate proiectului PNL cu privire la votul prin corespondenta.
„Ministrul Grindeanu a declarat ca «Nu sunt bani in buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Daca nu este foarte bine reglementat s-ar putea sa existe perturbatii mai mari decat la votul clasic.» Ori acesta a fost si mesajul PNL: avem nevoie urgent, inainte de toate, de o solutie sigura pentru votul la distanta – iar aceasta solutie este votul prin corespondenta”, a explicat deputatul PNL de diaspora.
El a mentionat ca liberalii vor incerca sa legifereze si votul electronic, cerut totusi insistent de romanii de peste hotare, dar ”nu exista garantii ca CCR il va accepta sau ca Guvernul este dispus sa-l aplice cu buna credinta”.
”Pachetul de legislatie electorala PNL pentru Diaspora presupune, asa cum am mai spus, patru masuri: vot prin corespondenta aprobat urgent, pentru a ne situa in termenul acceptabil de modificare a regulilor electorale, dublarea numarului de parlamentari, dublarea sau triplarea numarului de sectii de votare in Diaspora, proportional cu nevoia de vot, legiferarea votului electronic, cu rezervele si observatiie exprimate mai sus”, a mai afirmat Ovidiu Raetchi.
Ministrul Comunicatiilor, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timisoara, ca nu sunt bani in buget pentru votul electronic, „deoarece nu exista un cadru legislativ”, el precizand ca, daca acesta ”nu este foarte bine reglementat, s-ar putea sa existe perturbatii mai mari decat la votul clasic”.
Sorin Grindeanu a aratat ca daca votul electronic nu este reglementat ar putea exista „perturbatii” mai mari decat la votul clasic.
„Nu sunt bani in buget pentru votul electronic, deoarece nu avem un cadru legislativ. Daca nu este foarte bine reglementat s-ar putea sa existe perturbatii mai mari decat la votul clasic. Votul electronic ar insemna ca iti iei un card pe care il folosesti cu o parola. S-ar putea sa fie unii foarte interesati sa fie doritori de achizitionarea de carduri. Se poate ajunge la o viciere care nu e tocmai democratica. De aceea, e nevoie mai intai de o reglementare a cadrului legal”, a declarat Grindeanu.
Ministrul Comunicatiilor a mai spus ca, inaintea votului, oamenii care se afla in strainatate si care doresc sa voteze ar trebui sa anunte in prealabil, asa cum se intampla si in alte tari.
„E clar ca au existat probleme la vot, dar sa stiti ca dincolo de lucrurile anormale, eu cred ca ar fi normal sa facem ce fac si altii. Sper sa nu gresesc, dar de exemplu in Germania sau in Franta, ca sa poti sa votezi cand nu te afli pe teritoriul tarii trebuie sa te inscri la consulate, astfel incat sa fie calibrate sectiile de votare, sa stie ce costuri implica”, a mai spus Grindeanu.
Grindeanu considera ca ideea ca Autoritatea Electorala Permanenta sa organizeze alegerile, nu este o idee rea si ca aceasta ar trebui luata in seama.
Premierul Victor Ponta a declara, in luna martie, ca propunerea PNL ca persoanele din diaspora sa se inregistreze pe liste electorale, pentru vot electronic, este corecta si de bun-simt, dar trebuie explicat ce inseamna aceasta, deoarece este posibil ca foarte multi cetateni sa nu vrea sa se inscrie, neavand documente in regula.
„Am spus ca suntem pentru orice metoda prin care toti cetatenii, inclusiv cei din diaspora, sa poata vota, iar propunerea PNL ca cetatenii din diaspora sa se inregistreze pe liste electorale este corecta si de bun-simt. Trebuie insa sa ducem impreuna o munca de a explica ce inseamna asta, s-ar putea ca foarte multi cetateni sa nu vrea sa se inscrie, mai ales cei care nu au toate documentele in regula sau locul de munca”, afirma liderul PSD, premierul Victor Ponta.
Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat, in 19 martie, ca formatiunea a definitivat proiectul de lege privind votul prin corespondenta, care va fi transmis tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv la cabinetele presedintelui Camerei, Valeriu Zgonea, si premierului Victor Ponta.
Sursa: Mediafax