Duminică 12 mai, ora 9,30, în Böhmischer Prater, Viena, va fi binecuvântată și resfințită poarta maramureșeană donată în urmă cu 15 ani de autoritățile locale din Maramureș vienezilor.
Poarta maramureșeana este de văzut la ea acasă, adică în nordul României, în Maramureş, dar – în mod paradoxal – ea este de admirat şi în Viena. La iniţiativa şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Maramureş a fost adusă de acasă şi aşezată o asemenea poartă, în urmă cu 15 ani şi la Viena. Tot cu suţinerea din partea aceleeaşi instituţii acum poarta maramureşană-vieneză a fost restaurată de către meşteri lemnari urmaşi ai Moşului Pupăză, din localitatea Valea Stejarului.
Cu acest prilej va veni de la Baia Mare un grup de artişti din Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania şi va prezenta un PROGRAM FESTIV în piaţa din faţa Bisericii Sf. Ap. Andrei din 11. Viena, Simmeringer Hauptstr. 161, între orele 12,30 şi 16,00.
Această poartă este înaltă și aşezată pe 3 stâlpi verticali și unul orizontal, poziționat sus (pragul de sus al porții), care unește construcția si care se numește fruntar. Peste fruntar se face acoperișul, acoperit cu şindrilă. Poarta este făcută din stejar care trebuie tăiat doar în nopți cu lună plină, pentru a feri casa de nenorociri și ceasuri rele și transportat în zilele lucrătoare din săptămână când nu se mănâncă post, adică marți, joi sau sâmbătă, pentru a aduce noroc casei.
Semnul crucii este mereu reprezentat pe aceste porţi ca şi alte simboluri biblice. Unele simboluri sculptate pe poartă sunt chiar din perioada precreștină și aveau ca scop protecția și purificarea membrilor familiei în momentul trecerii pe sub ea. Dintre cele mai întâlnite simboluri amintim:
-arborele vieții – viața fără sfârșit, viața fără de moarte, dar și verticalitatea;
-șarpele – păzitorul gospodăriei (șarpele casei);
-colacul – aduce belșug în casă;
-soarele – reprezintă viața și are mai multe reprezentări: cerc, stea, un chip rotund;
-funia răsucită – simbolizează infinitul, legătura dintre cer și pământ, viața cu binele și răul ce merg împreună.