Vezi VIDEO
Asigurarea locuintei impotriva calamitatilor naturale sau a potentialelor riscuri nu este o prioritate pentru maramureseni. Cel putin asta o demonstreaza cifrele, care arata ca, la nivel judetean, doar 2% din locuinte sunt asigurate cu polite facultative, care acopera mai multe riscuri decat cele trei prevazute de asigurarile obligatorii. Comparativ, in alte state din Uniunea Europeana apartamentele si casele asigurate cu polite facultative depasesc 80 de procente.
Numarul maramuresenilor care incheie polite de asigurare pentru locuinte este intr-o usoara crestere, insa cei mai multi prefera sa isi asigure casa doar impotriva celor trei riscuri impuse de asigurarile obligatorii. Sunt insa si persoane care aleg asigurarile facultative care, desi sunt mai costisitoare, le ofera proprietarilor o garantie atat in cazul calamitatilor naturale, cat si in cazul unor incidente neprevazute, precum inundatiile vecinilor sau furturile.
„A crescut solicitarea incheierii asigurarilor obligatorii si desi aceste asigurari sunt incheiate numai pentru cele trei riscuri: inundatii, alunecari de teren si cutremure, in mare parte oamenii prefera sa ramana doar la aceste riscuri. Cei care inteleg ce inseamna a pune sub protectie bunurile isi asigura si pentru alte riscuri, cum ar fi incendii, avarierea instalatiilor sanitare in locuintele de blocuri, respectiv furtuna – grindina”, a explicat directorul de agentie al unei societati de asigurari, Csaba Miklos.
Conform cifrelor oficiale ale companiile de asigurari, in judetul Maramures doar 2% dintre locuinte sunt asigurate facultativ, iar in Baia Mare procentul este aproape similar. Spre deosebire de noi, olandezii, britanicii, dar si alti europeni considera asigurarea facultativa a locuintei o prioritate, astfel ca in unele cazuri, chiar si 80% dintre case si apartamente sunt asigurate impotriva mai multor riscuri decat cele prevazute de asigurarile obligatorii.
„Dintre cele 191.502 locuinte identificate in Maramures, aproximativ 2% sunt asigurate facultativ, ceea ce nu este tocmai un procent bun, tinand cont de statele membre UE, unde 60% din locuinte sunt asigurate sau in alte state, precum Olanda sau Marea Britanie chiar 80% din locuinte sunt asigurate facultativ si nu prin efectul legii”, a precizat Csaba Miklos.
Principala cauza pentru care cei mai multi romani prefera asigurarea obligatorie a locuintei este lipsa banilor. In timp ce tarifele pentru politele obligatorii au ramas aceleasi, fiind reglementate prin lege, pretul asigurarilor facultative s-a majorat la inceputul acestui an, la unele societati putand ajunge sa coste de doua ori mai mult decat cea obligatorie.
Sursa: Gabriela Kuhajda