Reducerea personalului MAI a dus la scaparea de sub control a infractionalitatii, eficienta sistemului de ordine publica a fost puternic afectata, iar infractiunile au inregistrat constant o crestere, potrivit rezultatelor auditului realizat la MAI, prezentate, vineri, de ministrul Ioan Rus.
„Diminuarea activelor Ministerului Administrateii si Internelor (MAI) cu 10.000 prin disponibilizari a fost prezentata ca o victorie a binelui, far a se lua in calcul efectelor, scaparea de sub control a fenonemului infractional, aflat in trend ascendent”, a spus Ministrul Internelor, Ioan Rus.
Ministrul a precizat ca daca in 2010 structurile de ordine si siguranta publica au inregistrat un deficit de personal de 13 la suta, ca urmare a punerii in aplicare a Legii 286/2010 si a bugetului de stat pe 2011 a fost diminuat semnificativ numarul politistilor si jandarmilor.
Astfel, potrivit rezultatelor auditului realizat la Ministerul Administratiei si Internelor, 65 la suta din angajatii Politiei Romane carora le-au incetat raporturile de serviciu in 2011 au fost din structurile de ordine si siguranta publica.
Totodata, potrivit rezultatelor prezentate de ministrul Ioan Rus, personalul Jandarmeriei destinat asigurarii pazei unor obiective s-a diminuat cu 23 la suta, iar la Oficiul Roman pentru Imigrari au fost disponibilizati 11 la suta dintre angajati.
De la Politia de Frontiera au fost disponibilizati 800 de politisti, in conditiile in care structurile de ordine publica din unele judete situate in proximitatea frontierei de stat erau oricum subdimensionate, a adaugat Ioan Rus.
„Eficienta sistemului de ordine si siguranta publica a fost comprimisa ca urmare a diminuarii dispozitivului de ordine si siguranta publica cu 49%”, a mai spus Ioan Rus.
Infractionalitatea sesizata a inregistrat constant un trend ascendent, cu patru la suta, infractiunile de natura judiciara au crescut cu 11 la suta, infractiunile contra patrimoniului au crescut cu 14 la suta, iar infractiunile stradale cu patru la suta.
In mediul rural, situatia inregistrata in octombrie 2011 – aprilie 2012 comparativ cu perioada similara a anilor precedenti indica o crestere cu aproape sapte la suta. Astfel, au crescut furturile din locuinte cu 23 la suta, talhariile cu 17 la suta, furturile din autoturisme cu 15 la suta, infractiunile grave comise cu violenta cu 14 la suta, furturile din societati comerciale comise cu violenta cu 8,2 la suta.
Sursa: Mediafax