Politica nu este chiar pentru oricine, dar puțini sunt cei care înțeleg această regulă elementară a democrației.
Parcă toți se înghesuie spre ciolan, spre banul public și sunt de înțeles motivele pentru care fac asta.
Totuși, toate limitele au fost atinse. Actuala coaliție de guvernare poate candida serios la cel mai slab guvern democratic din România. Populația țării noastre nu mai are încredere în politicieni și partea cea mai proastă e că nu se vede nici o alternativă, nici o față luminată care să vină și să preia frâiele României noastre și a copiilor noștri. Actuala coaliție de guvernare PSD-PNL-UDMR se bucură de o susținere extrem de redusă în rândul populației. Mai mult, un sondaj intern PNL arată că românii ar dori mai degrabă o altă structură politică la guvernare.
O cercetare comandată de PNL și realizată spre sfârșitul anului 2022 de Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS arată că, deși cele trei grupări ce formează arcul guvernamental polarizează aproximativ 60% din electorat, doar 23% ar dori ca actuala structură să fie menținută până la alegerile din 2024.
Nu se suportă, dar totuși se iubesc!
Dacă privim puțin în teritoriu ne este și mai ușor să înțelegem cum funcționează coaliția și totodată, găsim și argumentele pentru care România aproape că este un stat neguvernat. De la conflicte sporadice, la agresiuni, de la împărțeala banului public, la împărțeala locurilor de muncă, toate sunt acțiunile celor din coaliția de guvernare, dar parcă tot nu le este bine.
Unii tineri din partidul lui Iohannis își strigă în gura mare cea mai mare dorință pe care o au (VEZI MATERIAL), că doar așa au fost învățați de șefii lor, în timp ce social-democrații pare că sunt pătrunși de o letargie asiduă, aproape nici un lider neavând reacție la pălăvrăgelile din coaliție.
Chiar dacă atât social – democrații cât și liberalii sunt în scădere, în ultima perioadă, procentele lor sunt în continuare considerabile. De ce? Pentru că nu apare nimeni care coaguleze clasa politică și să ne ofere o speranță, o perspectivă.
Potrivit unui sondaj realizat de INSCOP și prezentat pe 22 decembrie, clasamentul principalelor patru partide parlamentare arată astfel:
PSD: 31,5% (în scădere de la 34,9% în noiembrie)
PNL: 20,2% (în scădere de la 20,8% în noiembrie)
AUR: 18,1% (în creștere de la 16,1% în noiembrie)
USR: 10,7% (în scădere de la 10,9% în noiembrie)
După ziua de 8 decembrie și toate cele întâmplate cu spațiul Schengen este ușor de înțeles. Singurul partid aflat în creștere este unul extremist și asta spune multe despre cât de puternică este democrația țării noastre în această perioadă. E doar vina politicienilor noștri care ne fac să ne pierdem și ultimul grad de încredere. Cu toate acestea suntem nevoiți să mergem mai departe, să lucrăm toată luna pentru a ne plăti chiriile, facturile și dacă ne mai rămâne ceva, să ne luăm de mâncare.
Andrei BUDA