Ieșirea demnitarului în stradă nu este ceva nou, a început cu episodul președintelui în geacă roșie afiliat răzmeriței minuțios organizate. Acesta a fost vârful încurajării nelegalității și abordării cadrului improvizat de prăbușire a standardelor publice.
Faptul că acum o senatoare foarte vocală se ia la trântă cu agenții de pază aflați în dispozitivul de protecție a instituțiilor publice, amenințându-i cu plângeri penale, continuă, într-o veritabilă parodie, acțiunea președintelui în geacă roșie.
Acțiunea unui demnitar care aplică asemenea atitudini conține perspectiva unei destabilizări a ordinii de drept. Locul demnitarului este exclusiv acolo unde prin numire, alegere, angajament s-a stabilit. Agresarea polițiștilor și agenților de ordine ar putea să producă efecte contrare și, cu orice risc, acestea trebuie cumva aplicate.
Oricâtă dreptate are o persoană acest aspect nu poate fi valorificat decât în cadrele legii. Faptul că un demnitar poate intra peste un alt demnitar să-l tragă de guler arată nu numai disprețul pentru cadrul legal, însă conduce implicit la anarhie.
Politica pumnului este una cu vechi tradiții în România și nu a încetat după 1990, ea a continuat în varii ipostaze. Nu întâmplător vocala senatoare aplică o strategie tipică activistului comunist, în disprețul nenumăratelor posibilități legale și eficiente pe care le are la îndemână.
Preferând ridicarea agitatorica a brațului și acreditarea ideii că instituțiile îi sunt la dispoziție, demnitarul parlamentar se descalifică, excluzându-se din mecanismul instituțional prin care nimeni nu este deasupra legii.
Promovarea vocalei senatoare ca un mare luptător pentru dreptate reprezintă o mare iresponsabilitate.
Într-un mediu public și așa degradat de inexistența reformelor și a politicilor publice conforme, încurajarea senatoarei împingând polițiști, funcționari și alte categorii cu atribuții, nu este decât deschiderea unui drum spre barbarie.
Niciun partid nu poate susține o asemenea manifestare care, conștient sau nu, duce dezbaterea din Parlament, din societate, din instituții, din Justiție, spre sfera războiului civil. (Ioan Vieru)
redactia9.ro/politica-si-pumnul-in-plex