Siguranta la locul de munca capata un accent deosebit dupa aderarea la Uniunea Europeana, astfel incat patronii au inceput in numar tot mai mare sa isi cumpere alcoolteste ca sa isi verifice muncitorii. Ideea nu este noua pentru ca s-au mai facut controale inopinate pentru prinderea angajatilor bauti, mai ales in randul minerilor, doar ca aceasta nu a devenit o practica regulata. De altfel, compania Remin Baia Mare avea la minele din subordine stocuri de fiole de unica folosinta.
Oamenii de afaceri locali sunt de parere ca investitia in alcoolteste merita si ii scuteste de multe griji, insa recunosc ca verificarile pot aduce atingere demnitatii salariatilor. Ei invoca insa faptul ca de la anul trebuie sa elaboreze un regulament detaliat de protectie a muncii in cadrul firmei cu sarcini si raspunderi precise.
Atat angajatii, dar mai ales patronii sunt nevoiti sa acorde atentie tuturor aspectelor legate de functionarea optima si protectia la locul de munca. Incalcarea masurilor va atrage sanctiuni aspre, autoritatile sperand ca in acest fel sa se reduca numarul accidentelor de munca.
Dorel Patrasca, sef adjunct in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures, a declarat ca ”daca se produc accidente de munca soldate cu victime, la autopsie se cere si alcoolemia”. El a precizat ca 30-40% din cazurile cu care ITM Maramures s-a confruntat au implicat si consumul de alcool.
Inspectorul sef adjunct a aratat ca, in general, muncitorii din domeniul forestier, constructii si agricultura consuma cel mai frecvent alcool la locul de munca. El a explicat ca salariatii profita de faptul ca nu sunt supravegheati de sefi, chiar daca acestia din urma nu o data au fost pusi sa plateasca pagubele provocate de vreun muncitor baut.
Sindicalistii nu par sa aiba ceva impotriva introducerii controlului consumului de alcool. Mircea Ciocan, liderul CNSLR-Fratia Maramures, considera ca testarea cu fiola a angajatilor ar fi un lucru pozitiv. El sustine ca ”atat timp cat nu lezeaza demnitatea angajatului este un lucru foarte bun, chiar esential pentru protectia lui.”
Datele oficiale confirma pericolul pe care il reprezinta consumul de alcool in timpul serviciului. Intr-un raport al Biroului International al Muncii s-a precizat ca peste 30% din accidentele de munca au la baza consumul in exces de alcool, iar cum romanii sunt in topul ”pilangiilor” masurile de preventie par intemeiate.
Sursa: Anamaria Stoia