Agresiunile asupra politistilor s-au inmultit in comparatie cu anii precedenti, dupa cum sustin sindicalistii. Conform datelor oficiale, 276 de politisti au fost batuti, injunghiati sau atacati cu arme albe si arme de foc in decursul anului trecut. Rapoartele au mai indicat ca, in majoritatea cazurilor, autorii sunt tineri cu varste cuprinse intre 16 si 30 de ani.
O statistica a numarul cazurilor de ultraj impotriva politistilor din Maramures nu se cunoaste exact, dupa cum a precizat subinspectorul Lucian Petrut, presedintele Sindicatului National al Politistilor, filiala Maramures. Violentele impotriva oamenilor legii nu au lipsit insa, in cursul anului trecut inregistrandu-se un caz extrem de grav la Borsa – unde un politist a fost ranit si spitalizat mai multe luni dupa ce un barbat pe care il urmarea l-a zdrobit de un perete cu masina. Si in primavara acestui an, tot la Borsa, s-a inregistrat o alta agresiune impotriva unui politist, si acesta fiind lovit tot cu un autoturism.
„Un numar exact nu cred ca as putea spune. Exista multe cazuri in care sefii ascund astfel de date, deoarece in momentul in care un politist este ultragiat trebuie sa se raporteze la Bucuresti. Si atunci apar problemele. Sefii cei mari incep sa puna intrebari de tot felul despre cum era echipat politistul, despre cati politisti erau in patrula, de ce nu au stiut sa evite astfel de probleme. Asa ca de multe ori din agresati politistii devin agresori. Astfel se prefera trecerea sub tacere a ultrajului. Legea 360 privind statutul politistului este practic depasita. Aceasta a fost facuta inainte de aderarea noastra la Uniunea European si in acest moment ea nu este in concordanta cu prevederile UE. Agresorii politistilor, de regula, sunt cercetati in stare de libertate si nu au frica de oamenii legii”, a declarat seful sindicatului politistilor din Maramures.
Conform legii, pedepsele pentru ultraj sunt banale. „Pentru 1.200 de lei pe luna credeti-ma ca politistul prefera sa intoarca spatele decat sa isi riste viata. Practic pe el nu il apara nimeni in fata infractorilor”, a precizat Lucian Petrut. De altfel, sindicalistii din politie au cerut guvernului atat majorararea pedepselor pentru ultraj, cat si includerea unor masuri speciale de protectie in Statutul Politistului.
Sursa: Vasile Dale
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult